December 2007
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Tips till julens måltider:
Recept på svamprätterna från medlemskvällen 28 november

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Du kan använda både vild och odlad svamp och blanda gärna. Fler recept hittar du i decembernotiserna för 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 och 2006. Alla recept är beräknade för 4 portioner. Matlagare var Anna-Lena Persson, Ulla Hodges och Annette Lundborg. Några bilder från medlemskvällen hittar du här.

Svampklubben vill samtidigt önska en riktigt skön och avkopplande GOD JUL!!

SVAMP PÅ SMÖRDEG

4 smördegsplattor, frysta
svamp
smör
salt, citronpeppar
riven ost

Stek den hackade svampen i smör. Smaksätt med salt och krydda. Låt all vätska dra in i svampen ordentligt. Fördela svampen över smördegsplattan. Dela dem gärna om de är stora och långa. Strö riven ost över. Grädda i ugn 225 °C. Du ser när den är klar.

SVAMPSALLAD DANMARK À LA LENA

svamp, finhackad
1 st liten röd lök
2,5 dl crème fraiche
1 tsk senap
1 tsk salt
1 tsk socker
1 knivsudd italiensk salladskrydda eller citronpeppar
finklippt dill

Stek finhackad svamp och lök. Krydda. Låt kallna ordentligt. Blanda i en skål - crème fraiche, senap, socker, salt och kryddor. Rör ner den kalla stekta svamp-löken. Njut som entré eller ensamrätt.

Extra: Du kan blanda i skalade räkor och isbergssallad

SVAMPPATÉ

400 gr viltfärs eller köttfärs
2 st ägg
1 - 2 st lökar, gärna rödlök
1 - 2 msk ströbröd
1 - 2 dl mjölk - grädde
500 g svamp, finhackad, fräst i smör
½ msk salt
½ msk kryddpeppar, svartpeppar
½ tsk viltkrydda

Stek svamp och lök. Krydda med salt och peppar. Låt svalna. Blanda i en bunke: färs, svamp, lök, ägg, ströbröd, mjölk/grädde och kryddor till en lös smet. Lägg smeten i en smord form. Grädda i 175 - 200 °C i c:a 1 tim. Ju högre färssmet desto längre tid. Låt patén kallna och skiva den. Servera den kall i skivor som entrérätt med tillbehör efter årstid eller som huvudrätt med t.ex. potatisgratäng.

Fyra små rätter: svamppaté, spenatkrans, rökt kalkon och närmast i bild svamp på smördeg.

SPENAT- eller MOROTSKRANS MED SVAMP

300 g fryst hackad spenat
eller cirka 4 dl kokta grovt rivna morötter
200 g finhackad svamp
1 st finhackad lök, gärna rödlök
5 st vispade ägg
3 dl mjölk
salt, citronpeppar, allkrydda

Tina den frysta spenaten i en kastrull med lite matfett. (Alternativt: Skala och koka morötterna i bitar. Riv dem grovt, gärna i mixer.) Stek svamp och lök, krydda. Rör samman alla ingredienserna till en smet. Häll i en smord form. Grädda i 225 °C c:a 40 - 60 min beroende på smetens tjocklek. Stjälp upp formen på ett serveringsfat.

GYLLENE SVAMPSOPPA

500 g morötter (c:a 6 - 8 st)
1 - 2 st gul eller röd lök
2 st buljongtärningar (grönsaks-, svamp- eller hönsbuljong)
1 lit vatten
300 g svamp efter tillgång
smör, soja, citronpeppar, citrontimjan
1 - 2 msk mjöl
2 - 4 dl mjölk (grädde)

Skala lök och morötter. Hacka löken fint och riv morötterna. Häll vattnet i en större kastrull. Lägg i buljongtärningarna och låt dem smälta. Rör om. Stek svamp och lök. Salta och krydda. Häll ner svamp - lök - morötter i buljongen. Rör om! Låt småputtra. Blanda mjöl med lite mjölk till redning. Rör ner redningen i den klara soppan. Rör om. Späd med resten av mjölken/grädden! Du avgör hur tunn soppa du vill ha. Smaka av. Krydda gärna med citronpeppar! Serveras med ett gott bröd och eventuellt en klick crème fraiche i tallriken.

Snittar med svampkräm

Ulla hade lagat sina läckra små snittar efter ett recept i Corren. Men hon hade använt annat mörkt bröd än kavring och det går förstås också bra.

Kavring med svampkräm

kavring
20 g torkade trattkantareller
1 finhackad schalottenlök
2 dl grädde
färskost

Blötlägg svampen några timmar. Fräs löken lätt i lite olja, hacka svampen och tillsätt den. Tillsätt grädden och reducera ordentligt. Låt svalna, mixa med färskost, smaksätt med salt och peppar. Lägg upp på kavring.

Annettes Goliatpizza

Recept för 2 - 3 portionspizzor. Tag dubbel mängd till en bakplåtspizza.

Pizzadeg:
3½ dl vetemjöl, eller hälften vete- och hälften grahamsmjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
¼ dl raps- eller olivolja
1½ dl mjölk eller filmjölk

Fyllning:
ketchup
tomater
goliatmusseron eller annan kryddig svamp t.ex. trattkantarell
purjolök
ost
smör, olivolja
salt, örtsalt

Sätt ugnen på 225 - 250 °C.

Stek den väl förvällda svampen i smör, salta lätt. Fräs upp fint skuren purjolök med olivolja och lite örtsalt. Stekpannan får inte vara för varm, purjolöken blir lätt bränd.

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner olja och mjölk. Knåda snabbt till en smidig deg. Kavla ut en tunn platta på ett bakplåtspapper och lägg på kall bakplåt.

Bred på ett tunt lager ketchup. Täck med skivade tomater, grovt skuren svamp, purjolök och sist riven ost. Grädda i ugn 12 - 15 minuter.

Annette Lundborg serverar goliatpizza till Sven Lönning.

Anna-Lena vill slutligen gärna påminna om en klassiker på julbordet, grönkålspatén med svamp, som du hittar receptet på till höger.

Gyllene svampsoppa

GRÖNKÅLSPATÉ MED SVAMP

500 g grönkål, färsk eller djupfryst
4 st ägg
2 dl crème fraiche
1 dl kesella
200 g svamp
salt, peppar, citrontimjan

Riv bort de grova nerverna på grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kör grönkålen i mixer. Om man använder djupfryst vara är allt redan klart. Hacka svampen fint och stek den med soja och citronpeppar. Blanda ägg, kesella och crème fraiche. Rör ner svamp och grönkål. Smaka av med kryddor. Häll smeten i en smord form. Grädda i 200 °C i 30 min. I mikrougn c:a 10 min. Serveras varm eller kall.

Om du har frågor om recepten kontakta
Anna-Lena (ring gärna 0706 - 96 06 01), Ulla eller Annette (013 - 14 13 63).


Sidan uppdaterad 2007-12-02 av Magnus Källberg