Rapporterna är uppdaterade 1999-01-05 klockan 10.00
Linköpings svampklubbs höstprogram 1998.
Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna nedan till aktiviteterna.  

Måndag
24 aug

ARTBESTÄMNING AV OCH FRÅGOR OM SVAMP - MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM

Svampklubbens första måndagsträff på NaturCentrum blev en mycket lyckad tillställning med cirka 25 besökare, som studerade de namnsatta svampar som lagts ut på borden. Frågorna var många och flera av besökarna hade med sig egna svampar som de ville ha bestämda. Några roliga svampar som visades upp var krusig trumpetsvamp, ett frysbevarat exemplar av fläckriska och stjärnhovstryffel.

Vi hoppas nu på en fortsatt fin svamphöst. Så mycket svamp som det finns runt Linköping just nu har det inte funnits på flera år.

Onsdag
26 aug

SVAMPUTFLYKT - TIDIGA MATSVAMPAR

Saskia Meyerhöffer och Anders Bengtsson rapporterar från höstens första svamputflykt med svampklubben:

Vad kan egentligen vara bättre än att börja höstens svampplockarsäsong med en repetition av svampkunskaperna. Det är ju trots allt så att ett enda misstag kan vara förödande för oss inom svampplockarbranschen. Ett utmärkt tillfälle till uppfräschning av svampkunskaperna gavs onsdagen den 26:e augusti och klockan 18 möttes alla intresserade på Gamla Linköpings parkeringsplats. Kosan styrdes därefter mot Vidingsjö motionscenter och ordern från Marie Jadner var enkel: "Plocka allt ni ser och kom tillbaka om en timme". I den truppen där vi ingick råkade vi tyvärr komma in ett större område av träskliknande karaktär. Fördelen var att troligtvis inga andra svampplockare hade varit där tidigare. Nackdelen var att där nästan inte växte någon svamp alls.

Marie samlade de vetgiriga runt sin bil och genomgången började. Deltagarna hade hittat rikligt med svamp under den gångna timmen vilket borgade för en givande genomgång. Marie visade sig vara mycket kunnig på olika svamparter och sådant som normalt går under beteckningen 'skivlingadj-l', när vi är ute och plockar svamp, hade namn som tuvnagelskivling eller laxskivling, vackert! Vi luktade bl.a. på sillkremlan och den än mer sofistikerade mandelriskan och visst upphör de aldrig att fascinera. Varje gång tänker vi att från och med idag skall varenda röd eller brun kremla vändas på för att utröna om det är en sillkremla eller inte. Tanken svalnar dock varje år för oss en bit in på säsongen eftersom man efter tio angripna kremlor hittar en elfte som är ätbar men inte är det SILLKREMLA. Vi hittade faktiskt en intressant svamp i träsket. En liten oansenlig violett svamp som var mycket bra att färga garn och tyger med. Till slut vill vi än en gång passa på att tacka Marie för hennes intressanta och mycket lärorika lektion i olika svampsorter.

/Anders och Saskia

Helgen
28 -30 aug

SVAMPHELG I BERGSLAGEN

Onsdag
2 sep

SVAMPUTFLYKT MED SMAK

Cirka 40 personer samlades vid Gamla Linköpings parkering och de skickades sedan av aktivitetsansvariga Anna-Lena åt olika håll för att plocka svamp. Jag åkte med Eric, Vuokko och Ulla till kanten av Slakaåsen och hittade ungefär 65 arter vi direkt kunde sätta namn på. Återsamling skedde sedan i matsalen på Collegium där en febril aktivitet utbröt då deltagarna lade ut de funna svamparna på borden. Inga direkt anmärkningsvärda fynd gjordes, de mest uppseendeväckande svamparna var nog några stora vita hattmurklor. Anna-Lena gjorde därefter en allmänt hållen genomgång av vad man kan hitta av ätligt och oätligt i skogen och övergick därefter till att titta på de enskilda deltagarnas fynd.

Rapportören (=Magnus) hade sedan inte tid att stanna till matlagningen, som dock enligt säker källa blev inställd på grund av att genomgången av svampfynden drog ut för mycket på tiden.

Lördag
5 sep

SVAMPPLOCKNING
i samband med svamputställning på Collegium

Drygt 10 personer samlades vid Gamla Linköpings parkering för att följa med Stellan Pettersson ut i skogen och plocka svamp till svampklubbens utställning. Vi åkte till skogen i närheten av skidbacken i Vidingsjö. Först hittade vi nästan ingenting och undrade vart den fina svamphösten tagit vägen, men så småningom började svamparna dyka upp. Sammanlagt namnsattes 87 arter. Svamparna lades ut i backar för vidare transport till Collegium där vi kommer att ha söndagens utställning.

Söndag
6 sept

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ COLLEGIUM

Höstens första svamputställning ägde alltså rum på Collegium. Årets svamputställning var till skillnad från fjolårets mycket välbesökt. Många besökare hade dessutom med sig egna svampar för att få dem artbestämda. På borden låg 117 namnsatta arter och många fler hade kunnat läggas ut om tid hade funnits att "arta" dem. Men besökarnas många frågor fick naturligtvis gå i första hand. Det mest uppseendeväckande fyndet var nog en stor klunga med gyttrade röksvampar, som dessutom placerats i en blomkruka. Det var nog mer än en besökare som frågade sig om dom verkligen går att odla.

Som vanligt kunde man även bland annat studera svampplanscher, köpa svampböcker samt provsmaka och handla Anna-Lenas svampsoppa.

Måndag
7 sept

ARTBESTÄMNING AV OCH FRÅGOR OM SVAMP - MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM

Andra måndagen på NaturCentrum blev nog den hittills bästa med drygt 20 besökare. På grund av den fortfarande relativt goda svamptillgången hade många svamp med sig för artbestämning. Besökarna hade dessutom möjlighet att studera borden med de 58 namnsatta svamparna. Bland arterna kan nämnas färska exemplar av fläckriska, rotsopp, gelétaggsvamp, mjölmusseron och guldtofsskivling förutom ett antal bra matsvampar såsom rödgul trumpetsvamp, silkesmusseron och några olika strävsoppar - aspsopp, björksopp, tegelsopp och eksopp.

Torsdag
10 sep

SVAMPPLOCKNINGSKVÄLL

Svampplockningskvällen med Eric Svensson som ledare lockade inte särskilt många deltagare. Vädret var litet hotande och alldeles innan vi nio deltagare gav oss iväg kom det en ordentlig skur, men sedan kom det inget mer regn. Eric hade valt "svampklubbens" lokal mellan Linghem och Gistad som mål för kvällens utflykt. Skogen var riktigt svamprik, cirka 75 arter namnsattes. De flesta arterna var dock vanliga svampar, både ätliga och oätliga. Det ovanligaste fyndet var nog en falsk kantarell (narrkantarell) - den har man inte sett särskilt ofta denna annars mycket svamprika höst.

Helgen
11-13 sep

SVAMPHELG I BERGSLAGEN

Tisdag
15 sept

SVAMPPLOCKNING MED NATURCENTRUM

Ledare för utflykten i Vidingsjö var Anki Arvidson som skriver så här om kvällen:

Trots ett ihållande regn kom tolv modiga kvinnor och män. De fick en timme på sig att plocka svamp. Jag och en ensam tjej som inte hittade så bra i Vidingsjö gick tillsammans.Vi hittade ganska mycket riddarmusseroner. När jag hade gått igenom alla korgarna med svamp så var det väl inte så mycket matdugligt kvar. Men trots detta verkade alla nöjda.

Fredag
18 sept

SVAMPPLOCKNING
i samband med svamputställning på NaturCentrum

Svampplockningskvällen lockade tretton personer, som finkammade skogen i närheten av Brukshundsklubben på allt i svampväg. Många vackra svampar, exempelvis blånande lökspindelskivling, blåmusseron, mandelriska, stinkriska och svart trumpetsvamp plockades för att ställas ut i helgens utställning på NaturCentrum. Det ser alltså ljust ut för en fin utställning i helgen.

Helgen
19 - 20 sept

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ NATURCENTRUM

Höstens andra svamputställning ägde alltså rum på NaturCentrum i Trädgårdsföreningen. Utställningen blev synnerligen lyckad med massssor av besökare och med ett artantal över 200 nyplockade och fräscha svampar utlagda på borden.

Några bilder från utställningen kan du titta på här.

Måndag
21 sept

ARTBESTÄMNING AV OCH FRÅGOR OM SVAMP - MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM

Svampklubbens tredje artbestämningsträff lockade ett fyrtiotal besökare. En mindre del av helgens utställningssvampar plus en del svamp från besökarna, framförallt från Eric och Vuokko Svensson, blev till en mini-utställning med cirka 50 arter. Lennart Gidholm kom med en hel korg cinnoberspindelskivling, en synnerligen vacker svamp, som fick vår kära Marie Jadner att upphäva glädjetjut som hördes vida omkring.

Nu är det slut med höstens artbestämningsträffar på NaturCentrum. De har varit välbesökta ett bra svampår som detta. Man har kunnat se både matsvampar och andra svampar och ett flertal besökare har fått hjälp med att examinera sin egna svampfynd. Vi hoppas på att detta skall kunna bli en årligt återkommande aktivitet även i framtiden.

Söndag
4 okt

SVAMPUTFLYKT FÖR HELA FAMILJEN

Stellan Pettersson skriver om utflykten:

På grund av att Anna-Lena fått förhinder så lovade jag att ställa upp och leda utflykten.

Vi blev 12 stycken som samlades på mötesplatsen och då jag inte hade någon kännedom om skogarna i Söderköpingstrakten så tog jag med gruppen ut till skogarna vid södra delen av Kvarns skjutfält. Vi hamnade i ett äldre skogsområde beläget mellan Ljungsbro och Borensberg. Skogen utgjordes av blandad barrskog med enstaka inslag av lövträd. Terrängen var blandad med blöta kärr och torrare partier med renlav på bergssluttningar.

Svamptillgången var mager med undantag för trattkantareller som fanns i stora mängder. Alla fick sitt lystmäte av de gråsvarta svamparna som tack vare den rikliga nederbörden hade vuxit till ovanlig storlek (närmast påminnande om rödgul trumpetsvamp i fråga om form och storlek). Av övrig svamp hittade vi endast ett fåtal arter skivlingar, mest spindlingar, men inga som kunde tas tillvara som matsvamp. Tack vare det fina vädret och att alla fick så mycket "trattisar" de ville plocka, så var alla belåtna.

Söndag
11 okt

SVAMPUTFLYKT

Svampklubbens sista utflykt för året lockade tio svampplockare. Vädret var skapligt och temperaturen lagom för svamputflykt. En liten del av Vidingsjöskogen genomsöktes. Svamptillgången var ganska mager och bara ett fåtal riktigt fräscha fruktkroppar påträffades. En del trattkantareller plockades, dock hittade vi inte de mängder som fortfarande finns på andra håll.

Tisdag
20 okt

VÅRA BÄSTA MATSVAMPAR OCH ROLIGA TILLAGNINGSTIPS

Tommy Svensson från Norrköping, svampboksförfattare och tidigare matskribent i Norrköpings Tidningar visade vackra diabilder och berättade om hur man skulle använda svamparna på bästa och läckraste vis. Bilderna hade han naturligtvis tagit själv. Filmen var Ektachrome 100, kameran Olympus OM-2 men det viktigaste var arbetet med ljuset via reflexskärmar. Varje bild krävde därmed mycket arbete men resultatet blev verkligen mycket bra. Utifrån sin stora egna erfarenhet vid spisen pratade Tommy om hur svampar bäst skulle tillagas. Det riktigt vattnade sig i munnen flera gånger under kvällens lopp när de bästa recepten presenterades. Men vi fick också små tips om tillagning. Röksvampar, såsom vårtig röksvamp blir bäst riktigt välstekta. Eller varför inte fritera tunna skivor röksvamp, låta dem rinna av på hushållspapper och sedan krydda med salt och grillkrydda och använda som naturchips? Om man tycker att röksvamparna är litet beska är de tillagade för kort tid. Stjärnhovstryffel tvättas av väl och fryses rå. När svampen skall användas hugger man av sockerbitsstora bitar, låter dem tina och pressar i vitlökspress för att få ett läckert tryffelsmör. Vi fick lära oss hur man skall undvika de oätliga och giftiga gula fingersvamparna och att fläckkantarellen kan användas ungefär som trattkantarell. Ett tips är också att vitt vin är säkrast till svamp. En del fall av illamående av svamp beror troligen på att man inte tålt kombinationen rödvin och svamp. Efter en mycket trevlig kväll var det så dags att dra sig hemåt, kanske för att redan ikväll omsätta något av Tommys tips i praktiken.

Onsdag
11 nov

SVAMP I BUTIK

Anna-Lena höll ett mycket givande föredrag för cirka 25 intresserade deltagare. Den utlovade provsmakningen hade Anna-Lena dock på grund av tidsbrist tvingats ställa in.

Vi fick oss en hel del tips serverade, varav några redogörs för här. Att blanda olika svampar med varandra skall ju ske enligt vissa regler, men Anna-Lena tyckte att man kunde låta sin egen personliga smak avgöra istället för att känna sig bunden av vad andra tycker smakar bäst. En ny krydda, Citrus, än så länge bara på storförpackning, tyckte Anna-Lena och andra deltagare passade bra till kryddning av svamp.

En del svampar uppfattas av vissa personer som beska efter frysning, särskilt kantareller och (rödgul) taggsvamp. Skär bort nedersta delen av foten (på svampen) innan infrysningen så blir det inte så beskt! När man blötlägger torkad svamp bör vattnet vara ljummet, varken iskallt eller hett.

Det finns ju många sorters färsk svamp att köpa i affärerna numera, t.ex den bruna gourmetchampinjonen, även kallad kastanjechampinjon (och ibland felaktigt kallad skogschampinjon), den stora portabellachampinjonen, ostronskivling, shiitake och ibland även enoki, som är en odlad form av vinter(nagel)skivling. Bland konserverade produkter kan man hitta bland annat kantareller från Kina (hur dom smakade blev jag inte på det klara med), Campbells champinjonsoppa med vitlök, svampbuljongpulver och svampsoppa med kantkremla (!) som en av ingredienserna. Den holländska tryffelersättningen på burk är dock rena "bluffen", den består inte alls av svamp utan är gjord av helt andra produkter. Hur den smakar fick vi emellertid inte veta.

Vi gick så hem efter en mycket trevlig kväll, litet hungriga eftersom vi inget fått att äta, men med tips på sådant vi kunde laga till, kanske litet godare än vanligt.

Lördag
5 dec

JULFEST MED SVAMPJULBORD - Succé för varje år

Svampklubbens julbord var som alltid en mycket lyckad tillställning. Vädrets makter var dock inte nådiga med kraftigt snöfall och ett flertal återbud kom under dagen därför att vägarna var mer eller mindre oframkomliga på sina håll. Vi var dock ett fyrtiotal personer som låt oss väl smaka av julbordets alla delikatesser allt ifrån klassiska julskinkan och prinskorven till mer speciella saker som rotfruktsgratäng med svamp och Anna-Lenas fantastiska grönkålsgratäng.

Senast ändrad 2003-11-05 av Magnus Källberg.