Februari 2002
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Enoki

Enoki är en odlad svamp som de allra flesta inte vet mycket om. Den används ofta färsk i sallader, hastigt uppkokt till soppor, eller wokad. Här är en länk till hur den marknadsförs i Sverige.

Ostasien är svampodlandets förlovade hemland och att namnet enoki kommer från Japan kan man ana. Ändå är det fråga om den svenska vinterskivlingen (Flammulina velutipes) som vi skrev om i förra månadsnotisen. Men är det möjligt att de spinkiga gulvita bildningar som kallas enoki verkligen är denna svamp? Jo, sanningen är att när fruktkropparna får växa i mörker blir de enoki! Ljuset styr utseendet precis som för potatisens skott på vårkanten.

Enoki

Tillbaka

Enoki är på stark frammarsch i Japan och i USA, finns på europeiska kontinenten, och introducerades för några år sedan i Sverige. För att kolla förekomsten i Linköping ringde vi till några större affärer och frågade. Ingen hade den inne just nu, men alla kunde skaffa den, och en skulle få in den i veckan. En affär svarade: vi har haft den, men det var ingen som köpte.

Och kanske är det så att något med så exotiskt utseende kräver en stark marknadsföring. Och i ärlighetens namn: Bara en av oss som gjort denna notis har prövat på att spisa enoki och endast en gång, fast den smakade riktigt gott. Men precis hur den smakade, har tyvärr förpassats till minnets utmarker. Ska vi och många andra svenskar ursäkta oss med något, ska det möjligen vara att vi till skillnad från folk på många andra håll i världen har tillgång till en rik och givande natur, där vi är vana att själva plocka vår svamp.

Vinterskivlingen växer på stubbar och det betyder att enoki tillhör de svampar som är ganska lätta att odla. Det brukar ske i flaskor med vid hals på ett substrat av sågspån och kli. Vill du veta mer om odlande av enoki och andra ovanliga svampar läs denna artikel av Daniel J. Royse och titta på en hel bildserie som visar odling av enoki.

2002-02-25 Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2005-12-29 och 2021-01-31 (länk till artikel och bilden) av
Magnus Källberg