Maj 2024
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En vedsvampsutflykt i Magasinshagen i Tinnerö naturreservat

På senare år har svampklubben gjort exkursioner på våren för att titta efter vedsvampar. Vi har varit i Sturefors, Tinnerö eklandskap och Ullstämmaskogen tidigare. Söndagen den 14 april samlades vi istället vid Smedstad dammar för att tillsammans med vår guide Mikael Hagström ta en tur främst i Magasinshagen.

Stjärnnästing

Stjärnnästing på en almgren

Blekticka

Blekticka på en nedfallen ekgren

Dagens första fynd var en stjärnnästing, Eutypella stellulata, som tränger fram som små mörka kuddar genom barken på grenar av alm. Svampar som är knutna till alm kommer att få det allt svårare med tiden eftersom almsjukan dödar väldigt många almar.

Blekticka, Haploporus tuberculosus, brukar ofta växa på grövre, nyligen döda eller försvagade grenar av ek. Men vårt exemplar växte på en en ganska klen nerfallen ekgren på marken. Den har ganska stora lite oregelbundna porer som är blekt rosa till gulaktiga.

Koppardyna

Koppardyna, mycket mörk men med lite kopparglans

Stinkmussling

En liten stinkmussling

Koppardyna, Hypoxylon rubiginosum/laschii, var en helt ny svamp för mig. Den var nästan svart, men en liten upplättning i Photoshop gjorde att kopparfärgen kunde ses. Det är en sporsäckssäcksvamp i ordningen Xylariales dit även t.ex. det mer kända stubbhornet, Xylaria hypoxylon, hör.

Stinkmussling, Phyllotopsis nidulans, växer både på löv- och barrved. Den sägs ha en obehaglig lukt, men de exemplar som jag luktat på tidigare var mer eller mindre luktlösa. Och den här glömde jag bort att lukta på.

Gråskinn

Ett färskt och lite knöligt gråskinn

Sippskål

En samling sippskålar

På en gren växte gråskinn, Peniophora quercina, som i färskt tillstånd är grått och lite knöligt för att ändras betydligt när det torkar och spricker upp. Det växer som det latinska namnet antyder oftast på ek (Quercus) men även på bok.

Vi tittade efter sippskål, Dumontinia tuberosa, bland vitsipporna och plötsligt dök det upp en stor samling sippskålar där det var mer bar mark, fast vitsippor i närheten förstås.

Korkmussling, ovansidan

Korkmussling med en infälld bild av undersidan

Piggplätt

Piggplätt

Korkmussling, Daedalea quercina, är en av de mest lättigenkända tickorna. Att den fått ett namn som slutar på mussling beror på att den har skivliknande bildningar på undersidan av hatten. Den växer bara på ek, så en vanligtvis svårbestämd stubbe kan därmed artbestämmas. Det är en av få svampar som kan bestämmas med känseln, så grova skivor har nog ingen annan svamp.

Den mycket vanliga piggplätten, Basidioradulum radula, växer som små vitkantade, ofta sammanflytande öar av grova trubbiga taggar på döda grenar och stammar av lövträd, helst björk och al.

Almsprängticka

Änden på stocken med almsprängticka

Almsprängticka, Mikaels bild

Almsprängtickan fotad vid ett tidigare besök (Foto: Mikael Hagström)

Ett av dagens sista fynd var en almsprängticka, Inonotus ulmicola, som växte på en sedan länge fallen stam av en alm strax bakom den s.k. knäckebrödsladan i kanten av Magasinshagen. Min bild till vänster visar änden på stocken och en liten del av en gammal svartnad fruktkropp från sidan längst ner till höger på bilden där pilen visar. Porerna ses på den högra bilden som Mikael tagit tidigare.

Om du vill veta vilka fler svampar som vi hittade på utflykten kan du gå in på Artportalen och söka på svampar i Linköpings kommun den 14 april. Nästan alla fynd som då kommer upp är från vår utflykt.

2024-04-26 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2024-05-01 av
Magnus Källberg.