November 2004
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En frostälskande svamp

Årets svampsäsong har varit riktigt skaplig. Fast först fanns det mest kantareller, och vi som var ansvariga för klubbens första aktiviteter i slutet av augusti, oroade oss litet för vart vi skulle åka för att hitta svamp. Men efter bara någon vecka såg det betydligt ljusare ut. Fortfarande i slutet av oktober kan man hitta en hel del roliga arter.

För två år sedan skrev vi om höst- och blåmusseron i novembernotisen, matsvampar som kanske inte är helt uppskattade av alla svampplockare. I år tar vi en svamp som av många anses som en utmärkt god matsvamp, nämligen frostvaxskivlingen, som brukar dyka upp efter de första frostnätterna. Stekt frostvaxskivling tycker jag är en riktig delikatess.

Frostvaxing

Frostvaxingen är rejält slemmig både på hatt och fot.

Frostvaxskivling eller kortare frostvaxing, Hygrophorus hypothejus, är lätt att känna igen, inte minst på att den är helt fräsch och prydlig när många andra svampar börjar se skruttiga ut. Den växer vanligen på litet magrare hällmarker tillsammans med tall och renlavar. Den är väldigt slemmig på hatten när det är fuktigt ute och har glesa skivor som den vaxskivling den är. Skivornas färg är ibland ganska blek som på bilden ovan men de är vanligen gula eller kan nästan lysa i orangegult som på den nedre bilden. Även foten är mer eller mindre gul och mycket slemmig i väta. Hatten är gråbrun - gulbrun i färgen på ovansidan, ofta med lite olivgrön ton. Ofta ser man röda fläckar eller strimmor på fruktkroppen.

Frostvaxing med typiskt färgade skivor

Frostvaxingen har vanligen gula eller orangegula skivor.

Frostvaxingen har inga farliga förväxlingssvampar. Andra ätliga vaxskivlingar är nog främsta förväxlingsrisken, t.ex. olivvaxing som också är mycket slemmig men aldrig gul på skivorna och inte heller växer så sent på säsongen. När man lagar till frostvaxingen behöver man inte anstränga sig för att flå bort hatthuden som man gör på en del andra slemmiga svampar - slemmet försvinner vid tillagningen. Men som alla slemmiga svampar är frostvaxingen lättast att plocka när det inte är alltför blött ute.

2004-10-29 Text och bilder: Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2004-10-30 av
Magnus Källberg