|
|
Aktuell notis STARTSIDAN |
Karljohan eller stensopp tillhör en grupp av soppar som man ibland kallar för "ädelsoppar", släktet Boletus. Inom detta släkte finns en liten undergrupp som man kallar för just Karljohan eller stensopp: den "vanliga" stensoppen, den finludna stensoppen och den rödbruna stensoppen ("Tallkalle") . Gemensam karaktär för dessa är kanske framförallt det fina ljusa ådernätet på foten längst upp vid hatten, se bilden längst ner. Annat gemensamt är att rören som unga är vita och sedan blir mer eller mindre gröngula eller nästan gröna. Stensopparna ändrar heller inte färg när man skär genom dem med en kniv. Många andra soppar blir ju mer eller mindre blå eller ändrar färg på annat sätt i ett snitt.
Den finludna stensoppen, också kallad grågul stensopp, Boletus reticulatus, som denna månadsnotis framför allt handlar om, kommer mycket tidigt på säsongen. Ibland redan i juni. Den växer tillsammans med ek och bok och är en utmärkt god matsvamp.
Hattytan på den finludna stensoppen spricker ofta upp i små rutor som på bilden.
Hattens yta är fint luden - om man stryker försiktigt på hatten kan man få en känsla av att stryka på ett sämskskinn. Det fina ljusa ådernätet längst upp mot hatten når långt ned på foten, som ibland är nätådrig ända ner till basen.
|
Förväxlingssvampar är kanske framförallt den vanliga stensoppen vars kött närmast hatthuden dock är brunviolett. Om man gör ett snitt med en kniv rakt genom svampen så ser man detta tydligt. En annan förväxlingsrisk är förstås gallsoppen, som har vita rör som ung och nätådrig fot. Nätet bör dock vara både grövre och mörkare på gallsoppen. Och sedan smakar ju gallsoppen mycket illa, därav namnet. Är sedan gallsoppen litet äldre ser man tydligt dess rosa porlager.
Text och bild: Magnus Källberg