På den här sidan har vi tänkt föra in diverse olika notiser på svampfronten: nyheter, bilder, beskrivningar av svamparter, recept och annat smått och gott. Vi hade tänkt att det skulle komma en ny sida inför varje månad. Du hittar föregående års notiser via länken till notisregistret i den gröna rutan nedan.

 December 2024
Svampklubbens logo
Notisregister  
STARTSIDAN

Svamprecept december 2024

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom tidigare år tipsar vi om ett av Anna-Lenas julsvamprecept från tidigare år, denna gång en jultomtegratäng med svamp. Fler av hennes recept hittar du i vårt notisregister. På svampklubbens 40-årsjubileum den 20 november bjöds det på delikata rätter, några recept nedan. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs.

Svampklubben önskar också redan nu en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

Jultomtegratäng

 JULTOMTEGRATÄNG

½ rödkålshuvud
200 gr finhackad svamp
2 msk finhackad lök
1 dl riven selleri
2 msk smält smör eller olja
2 st ägg
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt, kryddor

Strimla rödkålen mycket fint och koka rödkålsstrimlorna. Riv sellerin. Stek svamp och lök. Krydda. Blanda alla grönsaker och lägg i formen. Vispa ägg, mjölk, mjöl till en smet. Häll i en smord form. Grädda i 225 °C i c:a 30 min.

Jag hittade en stor klump med kokta strävsoppar i frysen och använde hälften av dem. Resten blev en riktigt god svampsoppa som jag skriver om senare. Rödkålsstrimlorna kokade jag 10 minuter i lätt saltat vatten. Eftersom strävsoppar är ganska neutrala i smaken hade jag i några matskedar pulver av torkad stolt fjällskivling. Kom ihåg att strävsoppar, särskilt tegelsopp, kräver lång tillagning, 30 min rekommenderas.

NÅGRA RECEPT FRÅN KLUBBENS 40-ÅRSJUBILEUM

Vår fest avhölls, liksom för 10 år sedan då svampklubben fyllde 30 år, på Druidernas gård i Hejdegården. Ulla Hodges, Mats Hafström och Annette Lundborg hade lagat maten och bjöd på en delikat trerätters middag med en förrätt med stekta trattkantareller och rödgul trumpetsvamp med picklad rödlök på en smördegsplatta, en köttgryta med svamp av typen boeuf bourguignon (burgundisk köttgryta), en dessert med key lime pie och sen kaffe och två sorters kakor.

 

PICKLAD RÖDLÖK

8 portioner

2 normalstora rödlökar
1 dl socker
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl vatten

Skala, dela och skiva lökarna i tunna skivor.

Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen. Vänd runt då och då.

 

KEY LIME PIE

4 portioner

25 g smör
150 g digestivekex
2 dl sötad kondenserad mjölk
3 - 4 msk färskpressad limejuice
1/2 msk finrivet limeskal (+ extra till garnering)
2 dl vispgrädde

Smält smöret. Mixa kexen med smöret till ett smul i en matberedare.

Vispa ihop kondenserad mjölk, limejuice och limeskal till en kräm.Vispa grädden.

Lägg smulorna i botten på 4–6 glas (för 4-6 port) och fyll på med krämen och grädden. Toppa med limeskal. Dekorera eventuellt med små svampkex.

 

KARLJOHANKAKOR, version 1

Ulla gjorde kakorna med mördeg och stansade ut svamparna med ett pepparkaksmått. Innan gräddning pudrade hon hattarna med kakaopulver. Det var inget karljohanpulver i kakorna.

 

KARLJOHANKAKOR, version 2

Laila Vestergren hade också bakat och följt receptet på karljohandrömmar från decembernotisen 2017 men använt kikärtsmjöl, som är glutenfritt, istället för vetemjöl. Smaken blir lite annorlunda, mer nötig än med vetemjöl.

 

 

Stekta trattkantareller och rödgul trumpetsvamp med picklad rödlök på smördegsplatta

 

Key lime pie i skål

 

Karljohankakor av mördeg

Om du har frågor om Anna-Lenas recept kontakta
henne. Kommentarer i blått och foton: Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2024-12-01 av Magnus Källberg