|
|
Aktuell notis STARTSIDAN |
Det regnade mycket i augusti men under september har knappt en droppe fallit, och nu ropar svampmarkerna efter regn. Många svampar skjuter därför inte upp nu, och jag blev förvånad när jag efter en knapp veckas bortovaro kom hem och upptäckte en båge av stora, fräscha svampar en halvmeter från vårt hus. Det var på nordsidan av huset och det är förhållandevis fuktigt där, men ändå.
En rad köttiga svampar intill huset. Något för grytan???
Svampen visade sig vara pudrad trattskivling (Clitocybe nebularis), en av de största trattskivlingarna. Störst är givetvis jättetrattskivlingen som vi behandlat i notisen för oktober 2002.
Trattskivlingarna är som vi nämnt tidigare en artrik samling vitsporiga svampar som har en mer eller mindre trattlik form med skivor som löper ner på foten. Många har en egenartad lukt av parfymnatur, och som matsvampar är de omdiskuterade. Några av de mindre är helt klart giftiga.
Den pudrade trattskivlingen har täta vitaktiga skivor och en köttig askgrå hatt som är mörkare i mitten.
Karaktäristiskt för den pudrade är också en stark aromatisk doft som av den ene upplevs som angenäm och av de andre som lite äcklig. Det aromatiska slår också igenom i smaken och som matsvamp upplevs den på mycket olika sätt. Den ene kan som Gunnar Kock (Svamparnas dubbelgångare, 1935) tycka att den är läcker, medan den andre inte tycker om den alls och kan må illa av den.
Vi har olika smak så pröva den gärna. Men koka av den först och blanda med mildare svamp så blir smaken mindre genomträngande. Och ät bara lite, kanske tål din mage inte de konstiga ämnen som den säkert innehåller.
Den pudrade trattskivlingen är en äkta höstsvamp som inte är ovanlig i bördigare löv- och barrskogar och i parker och trädgårdar.
Vi avslutar med en bild av en annan lite mindre trattskivling som man framför allt hittar i granskog.
Den klumpfotade eller mörka trattskivlingen (Clitocybe clavipes) har gråbrun hatt och fot och mot basen vidgad fot.
Den mörka trattskivlingen betraktas numera som oätlig, bl.a. uppges den ha en antabusliknande effekt tillsammans med alkohol.
2006-09-30 Text och bild: Lennart Gidholm