Rapporterna är uppdaterade 1998-01-20 klockan 06.30
Linköpings svampklubbs höstprogram 1997.
Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna nedan till aktiviteterna.  

Onsdag
20 augusti

SVAMPUTFLYKT - KREMLOR

Kremlekvällen blev en riktigt lyckad tillställning trots den senaste tidens torka. Cirka ett tjugotal medlemmar mötte upp på parkeringsplatsen i Vidingsjö och vandrade sedan ut och plockade svamp, helst kremlor. Vid Maries genomgång av svamparna noterades cirka 45 arter och cirka 15 kremlearter. Det var mest vanliga arter som tegelkremla, stinkkremla och mandelkremla, men även den nordligare nässelkremlan kunde beskådas. En pepparkremla med otroligt kraftig doft skickades runt och kanske var det några av deltagarna som kunde få känna denna litet gäckande doft. Kvällens roligaste fynd var dock ingen kremla utan unga exemplar av stjärnhovstryffel. Matsvampsplockaren kunde glädjas åt några fräscha exemplar av tallblodriska och mandelriska.

Måndag
25 augusti

ARTBESTÄMNING - MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM

Svampklubbens första artbestämningsträff för hösten på NaturCentrum präglades naturligtvis av den pågående torkan. Antalet besökare var nio styck, som kunde studera en svamputställning bestående av 22 arter. Från början hade Marie och jag (Magnus alltså) bara lyckats hitta 11 arter, men sedan kom Stig Persfalk med 11 arter till från Våxmossen norr om Ljungsbro. Kvällens vackraste svamp var en relativt färsk kungschampinjon . Intresset för svamp hos våra besökare var stort och särskilt utställningens kremlor diskuterades ingående.

Fredag
29 augusti

SVAMPPLOCKNINGSKVÄLL INFÖR UTSTÄLLNINGEN PÅ NATURCENTRUM.

Plockningen till utställningen lockade sexton personer, som vid en av svampklubbens favoritlokaler nedanför Slakaåsen hittade ett femtiotal olika svamparter, som Marie Jadner med sedvanlig entusiasm presenterade.

Lördag
30 augusti
Söndag
31 augusti

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ NATURCENTRUM

Svamputställningen på NaturCentrum visade sig tråkigt nog vara besökt av ganska få personer. Antalet svamparter, cirka 120 stycken !!!, överskred med bred marginal antalet besökare. Men vem tror att man skall få se några svampar när det är rena sommarhettan? Men vi var många som hade plockat och då brukar det ändå finnas en hel del att titta på. Särskilt riskorna var väl representerade. Några stora exemplar av mandelriska inbjöd som vanligt till provluktande.

Monica Wallberg och Helen Persfalk demonstrerade svampfärgning och färgsvampar och visade även några svampfärgade alster. Det fanns även möjlighet att gå en tipspromenad. Marie Jadner visade sina fina handmålade tröjor som man kan beställa och sålde även torkad svamp.

Onsdag
3 september

SVAMPUTFLYKT

Deltagarantalet var bara tre vid denna utflykt till Äbbelyckan vid Slakaåsen. Cirka fyrtio arter namnsattes dock. Bland annat hittades några fina blomkålssvampar och även kantareller.

INSTÄLLT
Söndag
7 september

SVAMPUTFLYKTEN INSTÄLLD PÅ GRUND AV TORKA!!!

På grund av ett tekniskt fel meddelades detta tyvärr inte på telefonsvararen, vilket härmed beklagas.

Måndag
8 september

ARTBESTÄMNING - MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM

Svampklubbens andra artbestämningsträff på NaturCentrum besöktes av tretton personer, men tyvärr fanns det mycket dåligt med svamp. Endast några riskor medtagna av Magnus Källberg från svampveckan i Borgsjö i Medelpad kunde uppvisas.

Helgen
12 - 14
september

SVAMPHELG I BERGSLAGEN

Måndag
15 september

NATURENS VECKA startar på NaturCentrum.

Svampklubben ställde i sista minuten in utflykten till Vidingsjö på grund av den mycket dåliga svamptillgången. Meddelandet om detta gick ut på telefonsvararen på måndag förmiddag, men ungefär 15 personer, de flesta troligen lockade av annonseringen i NaturCentrums program, hade ändå kommit till Vidingsjö motionscentrum. De flesta av dessa gick en kortare tur för att plocka de svampar som ändå brukar kunna finnas. Det visade sig finnas framför allt strävsoppar och några nyuppkomna Karljohan. Efteråt gick Magnus Källberg igenom innehållet i korgarna och med hjälp av Stellan Petterssons svampar, plockade vid svampklubbens Bergslagshelg, kunde det ändå bli en liten genomgång av ätligt och oätligt i skogen.

INSTÄLLT
Tisdag
16 september

SVAMPUTFLYKTEN MED TOMMY SVENSSON ÄR INSTÄLLD PÅ GRUND AV DÅLIG SVAMPTILLGÅNG!

Måndag
22 september

ARTBESTÄMNING - MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM

Svampklubbens tredje och sista svampinformation på NaturCentrum blev den hittills bästa med massor av svamp att titta på. Cirka 100 olika arter plockade i Roslagen, Bergslagen och på Gotland var framlagda på borden. Vi fick även in svamp från Linköpingstrakten av Eric och Vuokko Svensson, liksom en vacker korallticka, som också var plockad hemmavid. Antalet besökare var cirka 15. De flesta stannade länge och svampdiskussioner uppstod på flera håll. Några besökare, förutom Svampklubbens mest aktiva personer, hade också med sig svamp, vilket styrker oss i tron att "måndagskvällar på NaturCentrum" kan bli riktigt bra bara det finns svamp för folk att komma med.

Lördag
27 september

SVAMPPLOCKNING i samband med svamputställningen på Collegium

Söndag
28 september

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ COLLEGIUM

Svampklubbens andra svamputställning för hösten, denna gång på Collegium, var ganska välbesökt, åtminstone de första timmarna mellan 12 och 15. Vi höll som vanligt till i restaurangen där svamparna var utlagda och gruppvis sorterade på ett tiotal bord, ett bord var till exempel reserverat för tickor. Ett bord med böcker att bläddra i fanns även liksom planscher om svampriket. Vid ett bord var det provsmakning av en kall svampsallad gjord av Anna-Lena Persson på rynkad tofsskivling, som hon hade plockat i mängder i Bergslagen.

På utställningen fanns cirka 120 olika arter, vilka flitigt studerades av besökarna. Svamparna hade plockats på litet olika ställen i Sverige: Täby, Åtvidaberg, Bergslagen och Linköping. En del besökare hade även med sig svampar, som de ville få artbestämda och som sedan kunde införlivas med utställningen.

Söndag
5 oktober

SVAMPUTFLYKT

Säsongens sista utflykt för att leta upp senhöstens svampar lockade tolv deltagare, som samlades vid Gamla Linköpings parkeringsplats. Under Stellan Petterssons ledning for vi sedan vidare till Hellgrenshagen i Malmslätt där vi under en dryg timmes tid samlade in ett femtiotal olika svamparter, både ätligt och oätligt. Om fläckmusseronen varit en utmärkt matsvamp hade vi alla kunnat fylla våra frysar, så mycket fanns det av den i skogen.

Onsdag
5 november

MEDLEMSKVÄLL med ERIC DANELL

Kantarellforskaren Eric Danell drog en stor publik på drygt 50 personer. Erics föredrag med kompletterande diabilder var mycket innehållsrikt och endast några få detaljer kommer att återges här. Eric började att berätta om kantarellforskningens historia från Franks försök 1885 att odla tryffel på kejsarens uppdrag till sina egna försök ungefär 100 år senare som ledde fram till de första odlade kantarellerna. Ett av de största problemen är att kantareller innehåller stora mängder bakterier. Denna egenskap delar kantarellen med bl.a sin släkting blek taggsvamp medan en svamp som Karljohan är praktiskt taget steril inuti fruktkroppen. Man har nu kommit så långt att man planerar att kunna sälja småplantor av tall med utvecklad kantarellmykorrhiza. Eric talade om att en vanlig tallplanta kostade 1,40 kronor och frågade vad man kunde tänka sig att betala för hans plantor. Enighet rådde om att priset nog kunde tänkas ligga någonstans i närheten av vad man får betala för ett fruktträd.

Eric fortsatte sedan med att tala om tryfflar av vilka den exklusivaste, Tuber magnatum, vit tryffel, kunde betinga ett pris av 30.000 kronor/kg!! Av de svenska tryffelarterna är de oätliga hjort- och hartryfflarna vanligast. Huruvida stjärnhovstryffeln är ätlig eller inte råder det delade meningar om. Eric ansåg att den var rätt god om den inte blivit för gammal och starkt luktande.

Eric fick en hel del frågor under sitt mycket intressanta och väldisponerade föredrag, bland annat undrades det om kantarellen kunde användas som myggmedel att smörjas in på kroppen. Eric hade inte någon kunskap om just detta men att kantarellen är en mycket speciell svamp, som inte är särskilt begärlig för svampmyggor och sniglar råder det ju ingen tvekan om. Kan det kanske ha att göra med att den är så bemängd med bakterier?

Efteråt samlades vi i Collegiums matsal och avnjöt en god svamprisotto med korv och renskav och hembakat bröd. Det var som vanligt Anna-Lena och hennes duktiga medhjälpare som ordnat med förtäringen. Brödet och en god äppelkaka till kaffet hade Anna-Lenas döttrar bakat, med någon assistans av sin mor kan man tänka.

Söndag
7 december

JULBORD MED SVAMP

Härliga julsvamprätter och traditionella läckerheter hade utlovats av Anna-Lena Persson och som vanligt lyckades Anna-Lena och hennes duktiga medarbetare leva upp till förväntningarna. Julbordet besöktes av över 100 personer som lät sig väl smaka av det uppdukade bordet. En av mina favoriter är grönkålen, som man kan laga till så här. Förutom maten hade det också ordnats tipspromenad och efteråt kunde man köpa med sig bland annat av en del produkter, som serverats på julbordet.

Senast ändrad 2006-03-31 av Magnus Källberg.