Februari 2004
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Mandelskivling

Midvinternattens köld är bister även om det har börjat gå mot ljusare tider. Men vad kan vi hitta i svampväg i februari?

Ja det blir till att shoppa i grönsaksdiskarna. Och där hittade jag för någon tid sedan en förpackning med en svenskodlad svamp som jag aldrig sett tidigare. Mandelskivling - vad var det? Den såg ut som en gulvit spinkig ostronskivling. Naturligtvis inköptes den och den vann vänskap efter första provätningen.

Men vad var det för svamp? Ett mejl skickades till odlaren, och Klaus på Svampcentrum i Nyköping svarade snabbt: Mandelskivling är en sporfri form av blek ostronskivling, Pleurotus pulmonarius, som finns vild även i vårt land. Den ostronskivling som vanligtvis saluförs i Sverige har gråblå färg på hatten och den tillhör arten Pleurotus ostreatus. Namnet mandelskivling är en översättning från thailändska och har tagits fram i samråd med docent Eric Danell vid Uppsala Universitet.

Sporfria sorter försöker man alltid använda vid odling av ostronskivlingar för att skydda personalen - sporerna är nämligen starkt allergiframkallande. Själv minns jag ett besök på en odling i Danmark: "Titta", sa guiden och pekade mot något som syntes som en rök mot solstrålarna. "Där svävar ostronskivlingens sporer."

Klaus berättade också att mandelskivlingen med fördel kunde förvaras en vecka i plastpåse i kylskåp - det var den enda svamp han kände till som mådde bra av detta.

 

Mandelskivling

Här en bild av mandelskivlingen i sin förpackning.

 

Vi avslutar med ett enkelt recept som kommer från Svampcentrum.

 

Svamptoast

4 skivor vitt formbröd
200 g mandelskivling
1/2 normalstor gul lök
1 msk soya
3 msk creme fraiche
salt, peppar
ev. någon färsk krydda

Strimla svampen och hacka löken.
Bryn den sedan i lite smör, tillsätt soya och creme fraiche.
Smaka av med salt, peppar och en färsk örtkrydda.
Lägg sedan svampröran på de rostade brödskivorna.

SMAKLIG MÅLTID!!

Svampcentrum satsade hårt på att tillämpa thailändskt svampodlingskunnade i vårt nordliga land och fick fram svampar av mycket hög kvalitet. Tyvärr finns inte Svampcentrum kvar längre men du kan läsa en rapport om Svampklubbens studiebesök där den 24 april 2004.

2004-01-25 Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2006-12-29 av
Magnus Källberg