December 2023
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2023

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom tidigare år tipsar vi om ett av Anna-Lenas julsvamprecept från tidigare år, och denna gång favoriten julpotatis. Till höstträffen den 22 november hade Ulla Hodges lagat några goda svamprätter, recept nedan. Fler recept hittar du i vårt notisregister. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs.

Svampklubben önskar också redan nu en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

JULPOTATIS

1- 2 potatisar per person
1 lök
svamp
riven ost
0,5 dl grädde

Julpotatis

 

Skala potatisarna och dela dem på längden. Gröp ur. Gör dem platta under så att potatishalvorna kan stå. Koka så de blir knappt mjuka. Gör fyllningen. Hacka det urgröpta av potatisen och löken. Fräs svampen. Rör ihop svamp, lök, och potatisinkråm. Krydda gärna med lag från kryddsill. Häll på grädden. Fyll potatisarna och strö på osten. Gratinera i ugnen 225º.

En liten videosnutt om svampar som mat med Tore Wretman kan väl passa i decembernotisen. Den bjuder dessutom på en av gångna tiders svampexperter, nämligen Bengt Cortin. Honom har jag faktiskt inte lyckats hitta några bilder av på nätet. Men här är både rörlig bild och ljud!

Stensoppsflarn

Receptet kommer från Norges sopp- og nyttevekstforbund. Ulla gjorde två olika flarn med torkade trattkantareller respektive brunsoppar. De blev utomordentligt läckra och som det står sist i receptet kan man bli "hekta på smaken", dvs. fastna för smaken.

Svampflarn

Svampflarn med trattkantarell

Krustader med mandelriskestuvning

Krustader med stuvning av mandelriska, dillkryddad såklart!

 

KRUSTADER MED STUVNING AV MANDELRISKA

Ca 200 g färsk svamp eller 20 g torkad.

25 g smör

2 msk maizena

3 dl grädde

Salt och peppar

Dill

 

SVAMPOST

Vi fíck också smaka på svampost med nyplockade trattkantareller som pålägg på det goda lantbrödet. Receptet finns i en tidigare decembernotis. Ulla hade uteslutit löken denna gång men svamposten var faktiskt godare än nånsin.

 

Om du har frågor om Anna-Lenas recept kontakta
henne. Kommentarer i blått och foton: Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2023-12-01 av Magnus Källberg