April 2015
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Som svampar ur jorden... notis nummer 150!

Det handlar om svampars tillväxt i månadens notis. Fast så snabba som i Lennart Gidholms två bildsviter på den fjälliga bläcksvampen och stinksvampen är dock inte svamparna den här gången. När det gäller bläcksvampen och stinksvampen är skalan timmar, här snarare dagar.

Två av mina arbetskamrater, Linda Tollemark och Carina Högberg, har fotograferat till notisen. Linda såg något stort och lysande gult på ett av träden i sin trädgård, troligen en oxel, i höstas. Tanken på att fotografera svampens utveckling kom inte upp förrän efter några dagar, men det syns ändå stor skillnad på första bilden och de två bilderna cirka en vecka senare. Svampen är alltså en svavelticka och förutom att fruktkroppen blir större ser man också att den tappar sin intensiva gula färg och blir ljusare med tiden. Mer om svaveltickan kan man läsa i vår augustinotis 2010.

Första bilden

Första bilden, 2014-08-11, kl. 06:42

Andra bilden

Ett dygn senare

Tredje bilden

Sex dygn senare

Fjärde bilden

Åtta dygn senare

Femte bilden

Fjorton och ett halvt dygn senare

Sjätte och sista bilden

Tjugo dygn senare

Carina hade fotat något helt annat - sin hemmaodling av ostronskivling! Hon hade köpt ett "svamphus" laddat med substrat och mycel från Svamphuset och var väldigt spänd på att se om det verkligen skulle bära sig åt som utlovat.

Första bilden

Första bilden, 2014-10-17. kl. 17:17

Andra bilden

Drygt ett dygn senare

Tredje bilden

Två dygn senare

Fjärde bilden

Tre dygn senare

Femte bilden

Fyra dygn senare

Sjätte och sista bilden

Fem dygn senare

När det såg ut som på bilden "Tre dygn senare" tyckte hon att det var ganska läskigt. Så många svampar på gång - vad skulle hända nu? Skulle det bli som i ett urgammalt nummer av Kalle Anka? Kalle skulle baka med en superjäst och istället för några korn jäst tog han hela paketet och degen jäste upp så att hela huset bågnade! Frågan är om inte Carinas ostronskivling klår Kalles jästsvampar!!!

2015-03-25 Bilder: Linda Tollemark och Carina Högberg, text: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2015-03-30 av
Magnus Källberg.