April 2005
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Småsvampar som fägnar ögat

Vintern börjar förhoppningsvis släppa sitt tag om oss nu men det är fortfarande lågsäsong för svampar i naturen. Därför passar vi på att fröjda oss åt ett litet panorama från i höstas. Det är förunderligt hur många vackra svampar naturen kan visa upp, och de allra skönaste ser man kanske om man går ner på knä och tittar på det som är smått.

Eller vad sägs om de här svamparna som fanns intill varandra en dag i oktober i en hassellund på östsidan av berget i Sturefors naturreservat.

Fyra arter småsvampar

En grupp gifthättingar (ljusbruna), några transkrälingar (mörkbruna), en sidentråding (vit) och längst till höger en liten hätta.

Svampar som är en njutning för ögat, eller hur? Men absolut inte för gommen, två är kvalificerat giftiga och transkrälingens lukt kan skrämma den mest härdade.

Gifthätting

Gifthätting

Gifthättingen (Galerina marginata) har vi presenterat flera gånger tidigare, men den bild av svamparna som togs hemma är väl värd att visa upp? Bilden visar tydligt det tunna vita överdraget på foten nedanför ringen, som är en av de karaktärer som skiljer den från den ätliga föränderliga tofsskivlingen, som ju har små mörkbruna fjäll på foten under ringen.

Transkräling

Transkräling

Efter ett par dagar hade transkrälingarna (Macrocystidia cucumis) vuxit till sig och skannades. Karaktäristiska kännetecken är hatten som är mörkt brun med kontrasterande ljus kant, och så en stark lukt av härsken tran (gammaldags fiskleverolja) eller gammal gurka (cucumis betyder gurka).

Sidentrådingen (Inocybe geophylla) hör till ett artrikt släkte av mörksporiga småsvampar som enbart hyser giftiga eller oätbara arter. Sidentrådingen har varit ovanligt talrik i nästan alla sorts skogar hösten 2004.

2005-03-28 Text och bild: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2005-03-31 av
Magnus Källberg