Tillbaka
Scharlakansvårskål är en mycket vacker svamp. Dess illröda färg på skålens insida kontrasterar skarpt mot utsidans vita och omgivningens gråaktiga. Fruktkropparna visar sig tidigt på våren, när det är ont om andra svamparter. Den är en nedbrytare av lövved (bl.a. al, sälg och ask), företrädesvis på pinnar, och trivs i miljöer där det är blött. Arten är mindre vanlig.

I svampböckerna har den vanligen det vetenskapliga namnet Sarcoscypha coccinea (coccineus betyder scharlakansfärgad), men för cirka 15 år sedan konstaterades att det fanns flera arter med samma utseende. Den rätta S. coccinea är sydlig. Här i Sverige är det arten S. austriaca (austriaca tror jag betyder från Österrike) som är mest förekommande. Till skillnad från S. coccinea har S. austriaca sporer som gror mycket lätt, ofta snabbt efter det att de frigjorts från sina sporsäckar. En del sporer har inbuktande kortändar. Man måste alltså mikroskopera fynden för att se vilken art man funnit.

En rapport från England nyligen berättar att där var förut Sarcoscypha coccinea den vanligare, men fr.o.m. 1990-talet har S. austriaca blivit dominerande och svarar för nästan alla fynd. Kanske är det austriaca:s beredvilligt att snabbt gro som givit den en konkurrensfördel??

Det svenska namnet scharlakansvårskål bör alltså knytas till arten S. austriaca.

Bilden visar ett fynd gjort av Anki Arvidson utanför Skärblacka i mitten av februari i år.

Bild och text: Mats Elfström.


Sidan uppdaterad 2002-03-23 av
Magnus Källberg