Några bilder från helgresan till Snöå Bruk i Dalarna

Vandrarhemmet

 Tillbaka

Vandrarhemmet i Snöå Bruk.

Yvonne Sprenger

Yvonne Sprenger berättade om vandrarhemmet och trakten. Resans arrangör och Svampklubbens ordförande Anna-Lena Persson till höger.

Kungens trappa

En av husets detaljer var den ovanliga trappan med mycket korta steg och låg takhöjd på ett ställe. Trappan kallades "kungens trappa" efter ett besök av gamle kungen som uppmanats att böja sig för att inte slå i huvudet. I trappan nu paret Ståhl.

Promenad under ledning av Anna-Lena

En liten promenad med Anna-Lena som guide för att bekanta oss med omgivningarna.

Storsjön

Oj, det blev visst litet snett! Storsjön var inte så stor men svår att fånga på en bild. Så jag satte ihop två bilder i datorn utan att ha förberett mig genom att fotografera från exakt samma ställe. Men det syns väl att det var vackert vid sjön? Det är Anna-Lena som pekar ut mot sjön.

En tjärdal för att framställa trätjära

I den närbelägna skogsarbetarbyn kunde traditionella metoder studeras. Här framställer man trätjära. Observera svamparna, som inte tycks avskräckta av den svarta och sotiga miljön.

Vedsvampar på  gamla trädklampar

Alldeles bakom husen vid vandrarhemmet fanns en massa gamla vedklabbar med olika vedsvampar.

Lakritsmusseron

Den ovanliga lakritsmusseronen, Tricholoma apium, växte precis där den skulle vid en tall och nära vatten. Den är lätt att känna igen på den karakteristiska lukten, som har beskrivits som selleri, lakrits eller anis.

Lenas kvällsskörd av svamp

Det var otroligt svamprikt och svamparna hade också en högre kvalitet än vad vi är vana vid. Både rimskivlingen och sotvaxingen var inte alls så larvangripna som hemma.

Middag på lördagskvällen

Lördagskvällens middag var en av dagens höjdpunkter. Yvonne förhör sig om hur maten smakar. Fotograf: Olle Nyström

Helstekt fläskfilé med svamp och västerbottenpotatis

Helstekt fläskfilé med svamp och västerbottenpotatis. Det är nog inte så många vandrarhem som har det på menyn... Och äppelkakan och kaffet efteråt var inte steget efter!

Gunde Svans Lokstallet i Vansbro

På hemvägen passade vi på att göra litet vanlig turistsightseeing och körde förbi Gunde Svans träningslokaler i det gamla lokstallet i Vansbro. När man ändå är på plats...


Sidan uppdaterad 2005-11-12 av Magnus Källberg.