September 2024
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Två svampar som är lätta att känna igen

Det är alltid trevligt med svampar som man kan känna igen efter att bara ha sett dem i svampböcker. Månadens svampar är just sådana svampar. Först ut är gelétaggingen, Pseudohydnum gelatinosum, i äldre böcker gelétaggsvamp. Den är geléartad, gråvit till en början, senare brunaktig på ovansidan, halvgenomskinlig och har taggar på undersidan av hatten.. Den växer på murkna stubbar och barrved, gärna gran. Bilden nedan är tagen i kanten av ett elljusspår i Vidingsjö och där finns det ju gott om flis för svampen att växa på. Den har förvisso taggar på undersidan av hatten men är trots detta ingen egentlig taggsvamp utan har förts till gelésvamparna.

Vi har tidigare skrivit om de olika gullhornen, släktet Calocera, som också förts till gelésvamparna.

I litteratur från sent 1900-tal, t.ex. Ryman-Holmåsens Svampar en fälthandbok, kallades svampar som har en geléartad konsistens för gelésvampar, Tremellales. Men gelésvamparnas systematik har undergått stora förändringar på senare år och en närmare utredning är alltför komplicerad för att redogöras för här.

Gelétaggingen är ingen matsvamp, men i äldre svampböcker kan man hitta förslag på användning som mat. Exempelvis svampnestorn Nils Suber skriver i sin I svampskogen från 1980 att den kan ätas marinerad som sill eller med något citron och socker. Idag är vi mer restriktiva och rå svamp är ju inget man rekommenderar som mat. 

 Gelétaggsvamp

Gelétagging i kanten av ett elljusspår

Taggarna på gelétaggsvamp

Taggarna på gelétaggingen

Gelétratting

Den sällsynta gelétrattingen

Som avslutning kommer ännu en gelésvamp. Det är en sällsynt svamp som jag nog bara sett en enda gång på en mykologivecka i Uppland, den sällsynta gelétrattingen, Tremiscus helvelloides. Den har sina främsta fyndplatser i Jämtland-Medelpad och på Gotland och är kalkgynnad. Fast den dök även upp på en Boletusträff 2011, tagen i Djupviks kalkbrott på norra Bråvikenstranden. Som ses av bilden är den en riktig skönhet med sin lite aprikosfärgade fruktkropp i form av en uppslitsad tratt. Den är liksom gelétaggingen lätt att känna igen.

2024-08-27 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2024-09-01 av
Magnus Källberg.