Omelett med sillkremla

Tidigt på hösten är det ganska vanligt att man gör stora fynd av sillkremla, framför allt i parker där det växer stora ekar. Både i stads- och slottsparker är det lönsamt att leta sillkremlor om det inte är nyklippt förstås. Själv brukar jag varje år plocka en 20 - 30 liter av denna läckra matsvamp, och har också provat fram flera fina recept.

Sillkremlan är ofta ganska svår att göra ren, då gräs och jord torkar fast på hatten. Jag rensar vid vattenkranen och sköljer först svampen hel och i värsta fall kan man ju dra bort delar av hatthuden.

Till mitt favoritrecept behöver du:
finhackad sillkremla
mjölk
salt
dill
en dillkrona
idealmjöl
gräddost
(kräftspad)

Till omeletten:
3 ägg
3-4 msk grädde
salt
peppar
lite smör

Börja med att hacka svampen fint. Lägg den i en kastrull, utan att steka den först och häll över hälften så mycket mjölk. Salta kraftigt och klipp i lite dill och lägg i en dillkrona. Om du har kräftspad kan lite av mjölken bytas ut mot detta. Själv fryser jag kräftspad i islådor som jag har under svampsäsongen. Koka upp och låt allt koka i 30 minuter. Rör då och då. Nu kokar svampen ihop så plötsligt är det dubbelt så mycket vätska som svamp i kastrullen.

Ta bort dillkronan och hyvla i några ordentliga skivor av en mild gräddost (gärna Stureost) och låt den smälta. Smaka av så du inte behöver mera salt, spadet ska påminna lite av kräftspad. Red av med idealmjöl så det blir en lagom konsistens.

Knäck äggen till omeletten i en skål, häll i grädde och salta och peppra. Blanda runt några varv med en gaffel, men vispa inte för länge då blir omeletten blåsig.

Grädda omeletten i lite smör i en het stekpanna och dra undan det som stelnar med gaffeln så att det lösa stelnar. Vänd inte omeletten utan när allt stelnat hälls svampstuvningen över och omeletten viks dubbel och serveras.

Jag lovar att detta blir en av de godaste svampomeletter du någonsin ätit.

Tommy Svensson


Sidan är uppdaterad 2005-11-30 av Magnus Källberg