|
|
Aktuell notis STARTSIDAN |
I Linköpingstrakten har det inte varit någon vidare kantarellhöst, åtminstone inte i de skogar där jag brukar hålla till. Men det efterlängtade regnet i augusti räddade ändå till en stor del svamphösten 2018, för karljohan har haft ett bra år och andra soppar och kremlor har man kunnat plocka mycket av.
Jag har ett ställe i Ullstämmaskogen där det brukar kunna finnas en hel del rödgul trumpetsvamp och lite hittade jag även denna höst. Fast någon fylld korg var det långt ifrån. Den rödgula trumpetsvampen växer lite fuktigt i kärr och kärrkanter och är kalkgynnad och därmed inte vanlig överallt. Den är också en signalart och indikerar skogsmark som kan ha höga naturvärden.
Det rekommenderade namnet i Dyntaxa är Craterellus lutescens, men flera andra namn har förekommit.
Rödgul trumpetsvamp
Den rödgula trumpetsvampen är inte alltid så lätt att få syn på. Första gången jag hittade den råkade jag snubbla över en gren och kom ner med huvudet i höjd med de vackert orangegula svampfötterna. Men ser man den från ovan är det inte så lätt att upptäcka den.
Hur många trumpeter ser du? Klicka på bilden så får du se hur många jag upptäckte.
Trattkantarellen, som vi skrivit om tidigare, är ganska lik den rödgula trumpetsvampen, men ser man dem samtidigt ser man flera distinkta skillnader. Den tydligaste skillnaden är nog att trattkantarellen har markerade åsar på undersidan av hatten medan den rödgula bara är lite rynkad. Ska man laga svampsoppa eller annan svampmat är det inte så viktigt att kunna skilja dem åt, de är ganska lika i smaken och bra matsvampar båda två. Båda är tunnköttiga och passar utmärkt att torka.
Rödgul trumpetsvamp till vänster och trattkantarell till höger
2018-10-01 Text och bilder: Magnus Källberg