Oktober 2012
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Skogens blomkål

Svamphösten 2012 har hittills inte varit den mest lysande i trakterna runt Linköping. Men om en fin frostfri fortsättning på hösten väntar kan det nog bli tillfälle att plocka en del sena svampar, t.ex. trattkantareller. Vid de senaste utflykterna till Ullstämmaskogen och andra lokaler alldeles söder om Linköping har det funnits mycket smått i trattkantarellväg. Även stora trattisar har visat sig här och där. Och vid senaste utflykten i klubbens signalartscirkel slog vaxskivlingarna i ängs- och hagmark till ordentligt, det händer inte särskilt ofta.

Denna höst har jag ett par gånger prövat att laga till en svamp som jag tidigare lagat mycket få gånger, nog påverkad av min mor som alltid ifrågasatte om den var ätlig. Hon hade någon gång lagat den med mindre lyckat resultat. Det rör sig om blomkålssvampen, som nog är en av de svampar som delar människor i för och emot. Antingen tycker man om den speciella kryddiga smaken som kan påminna om tallbarrsolja, eller så tycker man inte om den.

Blomkålssvampen, Sparassis crispa, är i alla fall lätt att känna igen med sitt fingersvampslika utseende men med mycket plattare grenar än hos fingersvamparna. Har man en gång sett och luktat på en blomkålssvamp tar man nog inte fel. Den växer tillsammans med äldre tallar där den parasiterar på tallrötterna. Den växer vid foten av tallen eller på en tallstubbe. Det senare har jag inte sett själv, däremot en gång på en liggande stock som på bilden nedan från Säby Västerskog.

Blomkålssvampen kan bli mycket stor, Svengunnar Ryman nämner i sin bok "Svampar - en fälthandbok" att den kan väga upp till 14 kg. Blomkålssvampen är inte så vanlig och är en signalart som man inte hittar i vilken trivial skog som helst, den signalerar ofta lite högre naturvärden.

Ett exemplar av en vacker blomkålssvamp som vägde 1,63 kg, fast det är bara en åttondel av världsrekordvikten

En lite mindre blomkålssvamp

Alla blomkålssvampar är inte stora och stiliga

Ett ovanligt växtställe

Ett ovanligt växtställe på en liggande stock

Blomkålssvampen kan vara lite svårrensad, både barr och småkryp kan rymmas i dess vindlingar. Men om man lägger svampen i vatten med lite ättika sägs detta locka ut småkrypen.

Som sagt har jag inte lagat till blomkålssvampen mer är någon enstaka gång tidigare, men ett recept på friterad blomkålssvamp av Mikael Krikorev har jag länge tyckt verkat spännande. Så när det i lördags fanns ett fint exemplar hos en av svampförsäljarna på Stora torget i Linköping och mitt föreslagna pris accepterades gavs tillfälle att gå från tanke till handling.

Blomkålssvampen före

Blomkålssvampen före tillagning...

Blomkålssvampen efter

...och efter, friterad i olja med frityrsmet runtom

Nu är det ju mycket som blir gott i friterad form och blomkålssvampen var inget undantag. I Mikaels recept är en av ingredienserna majsmjöl. I min matbutik fanns det i en grovmalen variant, därav de små grynen på mina friterade svampar. Fast det blev bara lite trevligt tuggmotstånd av grynen.

Ett tips från mina vänner i Linköpings svampklubb var att blomkålssvampen inte var bäst stuvad utan hellre stekt och gärna med lite bacon. Fast man ska nog ta bara lite bacon så att inte hela den speciella svampsmaken försvinner...

Ofta när jag tänker på blomkålssvamp dyker ett gammalt minne upp från klubbens föredrag med Bo Nylén våren 1990. Eric och Vuokko Svensson hade från England tagit med en som de trodde bredbladig blomkålssvamp, Sparassis laminosa. Bo tog med sig svampen till Stockholm och lade den under mikroskopet och upptäckte att det inte alls var en blomkålssvamp. Det var istället en sporsäckssvamp, en variant av en skålsvamp som liknade blomkålssvampen, Peziza proteana var. sparassoides! Var det enda gången jag skulle få se den svampen? Men vid en sökning på nätet nu i dagarna visade det sig faktiskt finnas ett svenskt fynd från 1942 som konserverats i sprit på Naturhistoriska riksmuseet. Så det finns alltså chans att få se den ännu en gång!

Eric Svensson med en Peziza proteana var. sparassoides

Eric Svensson med en Peziza proteana var. sparassoides

 2012-10-01 Text och bild: Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2012-10-04 av
Magnus Källberg.