Oktober 2008
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Druvfingersvampen - bokskogens godbit

Jag vet att jag är gynnad som bor mitt i ett härligt svamplandskap med nästan alla sorters natur på promenadavstånd. Till exempel att vi har en liten bokskog på bara några stenkasts håll. Den är visserligen planterad, men det var för nära hundra år sedan då en skogsintresserad ägare till Brokinds gods satte lite udda träslag här och där. Vår fina bokskog brukar jag bevaka, både för att där brukar finnas skojiga svampar, t. ex. cinnoberspindlingen, som vi behandlade i vår allra första notis, och så den mest ätbara av fingersvamparna, druvfingersvampen.

Druvfingersvamp

Ett litet bestånd av stora fingersvampar som är rödbruntonade skymtar fram på bilden ovan. Färgen avslöjar att det är fråga om druvfingersvamp (Ramaria botrytis), som är tydligt rosa till rödviolett i toppen av grenarna.

Ett pampigt äldre exemplar i sin bokskogsmiljö.

Svampen är upprepat fingrenad men nedre delen är ganska grov och köttig.

Ibland kan fångsten av druvfingern bli riktigt stor.

Druvfingersvampen växer tillsammans med flera trädarter men framför allt med bok och är bl.a. därför inte så vanlig i vårt land. Den hör eftersommaren eller den tidiga hösten till. Druvfingersvampen går utmärkt att äta om den inte är alltför gammal och insektsangripen - bild 3 visar att det är andra än vi som gillar den. Den kan då vara lite kärv i smaken, och vi tycker att gamla exemplar passar bäst i köttgrytor. Men unga svampar är väl värda att lägga i stekpannan. Några förväxlingssvampar finns knappast, möjligen kan gamla exemplar som tappat färgen vara svåra att skilja från äldre urblekta gula fingersvampar.

2008-10-02 Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2008-10-03 av
Magnus Källberg