November 2016
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Den vanligaste svampen hösten 2016?

Snart kan vi summera svamphösten 2016 och den kommer nog att visa sig vara den sämsta på många år, åtminstone här i Linköpingstrakten. Men kanske är det inte för sent att ge sig ut att leta efter senhöstens trattkantareller, som jag plockade några fina exemplar av i Ullstämmaskogen i veckan som gick. Och svampklubbens signalartscirkel, som besökte Säby Västerskog för en vecka sen noterade så mycket som 57 arter! Det var betydligt fler än vi väntat oss.

Är det kantareller?

Är det kantareller?

Nej, tyvärr inte...

Nej, tyvärr inte...

En svamp som det varit verkligt gott om denna höst har varit narrkantarell, eller som den förr kallades, falsk kantarell, Hygrophoropsis aurantiaca. Jag tycker att den är vanligare sådana år som det inte finns så mycket vanlig gul kantarell, och det stämmer ju även detta år. Narrkantarellen tillhör inte matsvamparna och sägs kunna orsaka illamående. Eftersom den är ganska nära släkt med pluggskivlingen är det nog bäst att låta bli att plocka den till mat. Den vanliga pluggskivlingen, Paxillus involutus, är känd för att kunna ge upphov till mycket allvarliga allergiska reaktioner så att personer som ätit den många gånger tidigare plötsligt blivit allvarligt sjuka och även avlidit. Den tyske mykologen Julius Schäffer (1882-1944) sägs ha dött efter att ha ätit en måltid av pluggskivling.

Narrkantarellen är egentligen bara lik kantarellen på lite håll och till färgen. Tittar man närmare ser man att den är mer orange, mer tunnköttig och dessutom har regelbundna orangea riktiga skivor. En kantarell har oregelbundna grenade gula låga åsar på undersidan av hatten.

Den vanligaste narrkantarellen

Den vanligaste narrkantarellen

I sin bok Svampar - En fälthandbok skriver Svengunnar Ryman om ännu en art, blek narrkantarell, Hygrophoropsis fuscosquamulosa, eller numera H. pallida, som han anger som förekommande bara vissa år, helst efter torra somrar. Sådana bleka narrkantareller har jag sett flera gånger denna höst, men även mycket mörka narrkantareller, som varit nästan bruna på hattens ovansida. De kan nog vara den variant av narrkantarell som ganska nyligen beskrivits som en egen art, brun narrkantarell, Hygrophoropsis rufa. Den bruna narrkantarellen beskrivs i Funga Nordica från 2008 och där nämns även att de ljusa narrkantarellerna kanske kan bestå av flera arter. Det är inte så lätt för oss amatörmykologer att veta vad som är arter eller variationen inom en art. Men att man kan se en stor variation i färgen på narrkantareller är uppenbart.

Ljusa narrkantareller

Två ljusa narrkantareller

Mörka narrkantareller

Två mörka narrkantareller

 Skivorna är grenade hos narrkantarellerna

Narrkantareller har gaffelgrenade skivor och en något inrullad hattkant

Narrkantarell och kantarell

Skillnaden mellan narrkantarell och vanlig gul kantarell

2016-10-30 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2016-10-31 av
Magnus Källberg.