|
![]() |
Aktuell notis STARTSIDAN |
Om månadens svamp kan man få höra historier som att man hittat den en gång i sådan mängd att den plockades säckvis. När man sedan kommit tillbaka andra år har det inte funnits en enda fruktkropp. Även i min familj med svampplockande föräldrar hade man gjort den erfarenheten. Så redan som barn visste jag att det var något speciellt, ett lite mystiskt skimmer över den här svampen.
Det handlar alltså om den svarta trumpetsvampen, Craterellus cornucopioides, som tillhör samma familj i svampriket som kantareller och taggsvampar.
Svart trumpetsvamp
Den svarta trumpetsvampen växer helst med ek och hassel, men kan också finnas i granskog. Som med trattkantareller gäller att om man hittar en så gäller det att titta noga så man får syn på de andra. En höst för några år sedan gick jag i en liten hasselskog där det var så mycket trumpetsvamp att man knappt kunde sätta ner fötterna utan att trampa på några. Den gången var det alltså inte svårt att se svamparna, men tyvärr hade jag inte tid att plocka några större mängder.
Om man rensar bort den jordiga och lite beska fotbasen direkt i skogen behövs oftast bara en delning på längden och en lätt avborstning innan svampen kan användas i köket.
Som alltid när man plockar matsvamp får man se till så man inte får med sig fruktkroppar som inte är fräscha. Om svampen känns lite slemmig eller sladdrig i konsistensen och kanske även luktar illa är den inget att äta.
Den svarta fotbasen kan vara besk och bör skäras bort |
Svampen till höger är inget för grytan |
Svart trumpetsvamp passar i likhet med andra tunnköttiga svampar bra att torka, helst med en svamptork, men även andra metoder kan användas. Ska man använda ugnen är det viktigt att temperaturen inte är för hög, maximalt 50 grader, så att svamparna inte börjar koka. När svamparna är riktigt torra kan de sparas nästan hur länge som helst. Man kan också göra svampmjöl genom att köra de torra svamparna i en mixer eller med en mixerstav.
Svart trumpetsvamp är den perfekta torksvampen |
Korgen full med svart trumpetsvamp, kan det bli bättre? |
Själv har jag nästan bara använt den svarta trumpetsvampen som smaksättare för att förgylla en god sås. Det är bara att smula ner lite svamp eller hälla i lite svampmjöl i såsen och låta det puttra en stund.
Svampsoppa är ett annat utmärkt sätt att använda svamp. Annette Lundborg i svampklubbens styrelse har några gånger bjudit på en svampsoppa, som jag tyckt var så god att jag faktiskt önskat att tiden skulle stanna, så att njutningen skulle bli längre. Med Annettes godkännande kommer här receptet.
4 till 6 portioner 1,5 l vatten Rör ut svamppulvret i vattnet,
låt koka cirka 15 minuter. Tillsätt 2,5-5 dl crème
fraîche (inte den lätta varianten) och
koka en stund till. Om soppan ska vara extra lyxig kan man
slå i en skvätt grädde
också. Soppan kan också göras
på färsk eller fryst svamp och gärna mixas
med en mixerstav på slutet för största
möjliga svampsmak. Om man inte har någon svart
trumpetsvamp och karljohan kan även andra svampar
användas, t.ex. trattkantareller och brunsopp.
2-3 msk örtbuljong (Kung Markatta)
2-4 msk vardera av svamppulver av svart trumpetsvamp och
karljohan
Om man nu inte har något eget bra ställe med svart trumpetsvamp kan man kanske titta på torget en lördag på hösten. Där kan det finnas gott om fina svampar!
2018-02-27 Text och bilder: Magnus Källberg