Mars 2008
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Ännu ett recept från Tommy Svensson
- Langos med svamp

Marsnotisen för 2008 presenterar ännu ett recept från svampgurun och tusenkonstnären Tommy Svensson. Tidigare publicerade recept är omelett med sillkremla, gratinerad svamp- och löksoppa, lax med lök och färska champinjoner och sedan två recept i månadsnotisen för mars 2006.

Det här kanske låter lite jobbigt att laga till, men en godare kvällsrätt, får man leta efter. Allt är dessutom väldigt lätt att göra i ordning i förväg och bara laga till just innan servering.

Du har kanske hört talas om den ungerska langosen som var Stockholms vattenfestivals populäraste maträtt och kön till "langosstånden" var hur lång som helst. Detta trots att det inte var svampfyllning på, utan vitlökssmör, löjrom, rödlök och crème fraîche.

Själva svampfyllningen vinner på att tillagas några timmar i förväg så att den får stå och mogna. Samma gäller med vitlökssmöret.

Brödet måste jäsa minst en timma, men jag har själv flera gånger stoppat in degen i kylen när den jäst färdigt och sparat den till senare och någon gång faktiskt till nästa dag.

Du kan använda i stort sett vilken deg som helst bara det är jäst i, men jag föredrar en vit deg (typ franska). 

Langosbröden:

25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 tsk socker
7 dl vetemjöl (lite till utbakning)
cirka 0,5 liter olja till friteringen

Smält smöret i en kastrull. Sätt till lite av mjölken så blandningen blir 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll vätskan över. Rör till jästen är ordentligt smält. Tillsätt resten av mjölken, saltet och sockret.

Blanda i lagom mycket mjöl så att degen släpper bunken och arbeta degen kraftigt. Lägg över en bakduk och jäs på varm plats minst en timma. Det finns även färdigt mjöl att bara tillsätta jäst och vatten.

Vitlökssmör:

50 g smör
2 - 3 vitlöksklyftor

Tag fram smöret så det blir lite varmt. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda väl. Ställ vitlökssmöret kallt tills det ska användas.

Svampsmet:

Svamp lagom till en ordentlig stuvning
Smör till stekningen
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 - 2 pkt bacon
3 msk mjöl
3 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 äggula

Stek någon av dina favoritsvampar i lite smör. Det går ofta åt mera svamp än man tror till den här rätten. Salta och krydda med peppar. När du stekt en stund klipper du i bacon i små fina bitar och låter det steka med en stund. Häll upp i en kastrull och rör i mjölet. Späd med mjölken och grädden och låt allt puttra ihop. Tänk på att stuvningen är lagom tjock just när du kan ösa den med en gaffel. Rör i äggulan och smaka av. Det är gott om kryddningen känns.


Utbakning:

Skär degen i bitar stora som bordtennisbollar och kavla ut dem på mjölat bakbord, så tunna som möjligt. Utkavlade bör bröden vara 12 - 15 cm rakt över.

Fritera brödet i varm matolja i en bredbottnad kastrull eller wokpanna. Vänd bröden med en hålslev och lägg upp dem att rinna av när de ser färdiga ut. Lägg bröden varma i en brödkorg och svep in dem i en handduk så de håller sig varma till serveringen.

Tag det varma brödet, bred på lite vitlökssmör och en rejäl klick svampstuvning och njut! Givetvis kan du säkert experimentera med egna stuvningar och dipsåser till bröden som ett komplement.

VARNING: När du friterar se till att det inte blir för varmt, ha aldrig köksfläkten på och lägg ett lock i närheten av kastrullen att lägga på om det skulle bli för varmt så att oljan börjar stänka. 

 

Rimskivling och bacon stektes tillsammans

Och sen gjorde jag svampstuvningen

Lagom stora degbitar kavlades ut till lämplig storlek

Snart dags att fritera langosbröden

Bröden svällde snabbt upp i den heta oljan

Bröden fick ligga en stund så att överflödig olja rann av

Enligt Tommy är detta recept avsett för fyra personer, men när jag lagade det enligt bilderna ovan räckte det till fler personer. Men det gick bra att frysa de friterade bröden även om de sedan inte hade de nybakade brödens konsistens förstås.

Man kan naturligtvis ha annat på langosen för den i familjen som inte tycker om svamp eller inte litar på svampplockarens kompetens
 

Langos med vitlökssmör och svampstuvning
Jättegott, man vill bara ha mer!!

Langos med vitlökssmör, rödlök, crème fraîche, räkor och svart "stenbitsrom" - om man nu inte vill kosta på sig löjrom förstås

Recept: Tommy Svensson
Bilder och övrig text:
Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2008-02-29 av
Magnus Källberg