Maj 2021
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Nog en användbar taggsvamp

Bland taggsvamparna finns det många sega och ibland beska arter. Man brukar oftast bara framhålla den bleka och rödgula taggsvampen som matsvampar. Därför hajade jag till när en liten skrift från Sveaskog för några år sedan presenterade åtta goda matsvampar som alla svampvänner borde smaka. Jag hade inga invändningar mot sju av dem, bl.a. smörsopp, karljohan, blodriska eller blek taggsvamp, som vi skrivit om tidigare. Men fjällig taggsvamp, var inte det ett skämt? Men smaken är som bekant som baken, delad! Och kanske ska man ge den fjälliga taggsvampen en chans. Det tycker i alla fall matsvampsgurun Pelle Holmberg, som anser att den fjälliga taggsvampen har ett oförtjänt dåligt rykte.

Fjällig taggsvamp

Fjällig taggsvamp

Fjällig taggsvamp är fjällig på ovansidan och har taggar på undersidan av hatten och är vanlig och lätt att känna igen. Den har också egenskapen att sällan vara angripen av insekter till skillnad mot många andra matsvampar, inte minst karljohan och andra soppar. De växer ofta många tillsammans, så skörden kan bli betydande. En fördel med fjällig taggsvamp är att den inte har några farliga förväxlingssvampar. Det finns visserligen några fler brunaktiga taggsvampar, men de är ovanliga, har inte så stora tydliga fjäll och smakar mycket illa.

Många fjälliga taggsvampar

Här var det trängsel i taggsvampsskogen!

Recept på inlagd fjällig taggsvamp

Inlagd fjällig taggsvamp

Det framhålls att man helst bara ska plocka unga exemplar och att den gärna kan läggas in som sill. Förslag på recept finns ovan. Det kommer från en avslutning i en svampcirkel som jag hade i slutet av åttiotalet. En av deltagarna tyckte faktiskt att det var kvällens clou. Ett annat sätt att tillaga kan vara att göra en pyttipanna, som exempelvis Peter Jägerbro föreslår. Men att använda den tillsammans med andra goda svampar avråds det bestämt ifrån eftersom den helt tar över smaken.

Den fjälliga taggsvampen betraktas numera som två arter, dels den fjälliga taggsvampen i snäv bemärkelse (Sarcodon imbricatum sensu stricto) som växer med gran, dels en som växer med tall, ofta på tallmoar, motaggsvamp, Sarcodon squamosus. De är inte lätta att skilja åt på utseendet, så växtplatsen får kanske fälla avgörandet. Motaggsvampen sägs ibland vara den godaste av de två.

Fjällig taggsvamp kan också användas till färgning av ullgarn och på senare år har det framkommit att för att erhålla den ofta eftertraktade blå färgen ska man använda motaggsvampen.

2021-04-28 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2021-04-30 av
Magnus Källberg.