Maj 2016
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En mystisk företeelse

Vid ett besök i Ullstämmaskogens naturreservat i mitten av december 2014 föll min blick på något jag aldrig sett förr. Alldeles bredvid den s.k. röda stigen fanns något på en gammal mycket murken stubbe, troligen av en gran. Det såg väl närmast ut som en några centimeter stor busklav som verkade alldeles brunpudrad. Jag tog några foton och visade för några naturintresserade vänner, men ingen hade sett något liknande. Vid en genombläddring av Svengunnar Rymans "Svampar En fälthandbok" var det enda som möjligen skulle kunna tänkas en ticka med ett mycket speciellt utseende, pulvertickan, Tyromyces ptychogaster, och då det s.k. imperfekta stadiet, Ptychogaster fuliginoides, och inte den mogna tickan. Men det var rätt stor skillnad i utseende på mitt fynd och den pulverticka som fanns i Rymans bok. Sedan föll väl fyndet lite i glömska.

 Pulverticka december 2014

Vad kan detta vara för ett litet skogstroll?

Nästan ett år senare kom jag att tänka på den mystiska företeelsen igen och tittade förbi stubben eftersom jag var i närheten. Det som nu fanns på stubben var mest likt en gammal slemsvamp. Enligt Ryman skulle tickstadiet av svampen kunna finnas vid basen av den vitaktiga kuddlika bildningen som en liten vit mjuk ticka. Men någon liten vit ticka såg jag inte till.

Stubben med

Stubben i slutet av oktober 2015

Nästa kapitel i historien följde när jag besökte Naturarium i Norrköping några dagar senare där man ställde ut Lennart Svenssons ticksamling. Lennart var under många år ledamot av SMF:s styrelse och särskilt intresserad av tickor. Nu är Lennart borta sedan några år, men hans fina ticksamling finns kvar. Det är fler än 100 objekt, som är prydligt monterade på träplattor.

Del av Lennart Svenssons ticksamling

En del av Lennart Svenssons ticksamling

Lennarts pulverticka

Pulvertickan i Lennarts samling

Där i Lennarts samling fanns något som liknade mitt fynd i Ullstämmaskogen. Men kunde jag vara säker? När jag frågade Dan Olofsson tyckte han att jag skulle utesluta möjligheten att det ändå var en slemsvamp. Slemsvampar brukar ha runda sporer medan sporerna från en pulverticka skulle vara mer oregelbundna. Enligt Ryman skulle de vara 5 - 10 x 3,5 - 4,5 µm. Så jag gav mig ut till stubben ännu en gång och samlade in av det bruna pulvret i svampens inre och fick det sedan analyserat med elektronmikroskopi.

 Sporer av pulvertickan

Sporer, s.k. klamydosporer, av min pulverticka

Och ser man på, bilden på elektronmikroskopets datorskärm visade klart att sporerna inte liknade en slemsvamps utan stämde i utseende och storlek med pulvertickans. Därmed får väl artbestämningen till pulverticka anses bekräftad, åtminstone för fyndet från hösten 2015. Pulvertickan har förts till flera olika släkten genom åren. I den normerande databasen Dyntaxa är namnet nu Postia ptychogaster, men det har tidigare varit Tyromyces ptychogaster och Oligoporus ptychogaster.

2016-04-30 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2016-05-02 av
Magnus Källberg.