Maj 2010
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En annorlunda vårsvamp

I maj finns säkert murklor och flera skivlingar, men den här notisen ska handla om en lite udda svamp.

Första svamppromenaden när snön var borta blev strapatsrik. Klevberget i östra kanten av sjön Järnlunden är ett rejält berg så där 90 meter högt med en hisnande lodrät brant i öster. En bild på berget finns längst ned på länken till Järnlunden. Här härskade pilgrimsfalken ännu på 1940-talet. Branten, som numera är naturskyddad, är spännande för en mykolog. Många fina svampar finns här på hösten, men i april? Halvvägs upp följde vi en rådjursstig. Här hade rådjuren haft sin väg och det var ingen brist på spillning.

Orangefärgade fläckar skymtar

Gyttrade svampar sitter i cirkel

Orange legeskål utan tvekan

Namnet legeskål eller ibland älglegeskål har den förstås fått därför att den finns på ställen där älgar eller andra hjortdjur hållit till. Epitetet orange ska den ha därför att det finns en gråaktig legeskål på precis samma ställen och som kallas mörk legeskål. Det latinska namnet på orange legeskål ska vara Byssonectria terrestris; vi får hoppas att Donald Pfisters grundliga utredning publicerad 1993 ska stå sig. I äldre svampböcker hittar man den ofta med andra latinska namn, men det är en och samma svampart.

Svampen bildar till att börja med en vit matta av hyfer över gammal spillning eller urinställen, och sedan kommer fruktkropparna på denna matta. Hyfmatta fanns, men var inte så stor hos mina svampar, som nog var ganska gamla.

Hyfmattan, lätt glänsande, kan ses på den här bilden

Att det är en sorts skålsvamp framgår vid större förstoring.

USB-mikroskopet avslöjar tydliga platta "skålar", hos yngre exemplar är skålarna mer urnformade

Orange legeskål uppges vara vanlig på våren, men den är nog lätt att förbise. Den är ju inte så stor och vid torka krymper den och förlorar mycket av sin färg.

Varför är många svampar så färggranna? Bland blomväxterna är färgen på kronbladen ofta en signal: Här är jag, kom och pollinera mig. Kan det vara på analogt sätt hos svampar?? Kanske lockas insekter, som sedan hjälper till att sprida svampens sporer??

Brokind 2010-04-23
Text och bild: 
Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2010-04-30 av
Magnus Källberg.