På den här sidan har vi tänkt föra in diverse olika notiser på svampfronten: nyheter, bilder, beskrivningar av svamparter, recept och annat smått och gott. Vi hade tänkt att det skulle komma en ny sida inför varje månad. Du hittar föregående års notiser via länken till notisregistret i den gröna rutan nedan.

Juni-Juli 2024
Svampklubbens logo
Notisregister  
STARTSIDAN

Lite nygammalt om toppmurklor

Eftersom jag har hållit på med svampstudier i många år får jag ibland sms och mejl med frågor om svampar. Det är jättekul och lärorikt även för mig, men inte alltid så lätt att ge ett helt säkert svar. Att hålla svampen i handen, titta ordentligt och lukta och kanske i vissa fall smaka ger en helt annan säkerhet. Nyligen fick jag bilden nedan och det kunde väl knappast vara något annat än toppmurklor som växte på den lilla uteplatsen centralt i stan. Men eftersom det var helt nära min egen bostad och på vägen ner till centrum tittade jag förbi för att vara alldeles 100 % säker. Jo, visst var det toppmurklor, släktet Morchella. Vi har skrivit om några vårsvampar tidigare, bl.a. murklor.

 Bilden på sms

Bilden som kom på sms, Foto: Bo K.

Toppmurklorna

Toppmurklorna på lite närmre håll

Toppmurklorna i genomskärning

Toppmurklan är ihålig

Upphittaren var inte intresserad av att ta hand om murklorna även om jag förklarade att dom inte var giftiga som stenmurklan som är den murkla som är mycket vanligare i våra trakter. Toppmurklan går lätt att skilja från stenmurklan vars hatt inte är så regelbundet formad och inte heller ihålig på samma sätt som toppmurklan. Så jag fick med mig de tre fruktkropparna hem. Där blev de liggande ett par dagar i kylskåpet innan jag bestämde mig för att laga till dem. Jag hade inte smakat på toppmurklor annat än mycket få gånger och den ena gången smakade de inte särskilt gott.

Det blev en enkelt gräddstuvad svamp lagom för en rostad macka. På slutet lade jag på en skiva ost och körde en kort stund i mikron. Det blev riktigt gott! Men smör, grädde och ost sätter väl guldkant på det mesta.

Min toppmurkelmacka

Men hur var det nu? Hade inte både Peter Hultén från Giftinformationscentralen och svampkonsulenten Rut Folke som varit i Linköping och pratat om svampförgiftningar nämnt toppmurklan också? Jag konsulterade deras bok, Giftsvampar och svampgifter. Jo, det fanns en sida om toppmurklan där det konstaterades att det sedan lång tid tillbaka (1889) fanns åtskilliga rapporter om förgiftningsfall av toppmurklor.

Förgiftningen beror inte på gyromitrin som finns i stenmurkla utan på något annat hittills okänt gift. Symptomen av neurologisk natur såsom yrsel och gångsvårigheter är oftast milda och övergående utan att ge bestående men. Slutsatsen blev en uppmaning att laga till svampen noga, att inte äta stora mängder toppmurkla och inte många dagar i rad. Så det var måhända både första och sista gången jag åt en toppmurkelmacka...

Toppmurklor beskrivs som mycket variabla och dåligt utredda och flera arter är beskrivna. Som avslutning kommer två bilder på de få toppmurklor jag sett under alla år av svampstudier. Den ena kan man nog kalla rund toppmurkla, Morchella esculenta, som anses vara en delikatess. Den andra från en svamputflykt i digitalkamerornas barndom kallar jag bara toppmurkla, Morchella sp.

Rund toppmurkla

Rund toppmurkla från Guppan, Odensfors

 

 

 

 Toppmurklor

Ett par toppmurklor från en utflykt för länge sedan när digitalkamerorna inte hade så många pixlar...

2024-05-27 Text och bild: Magnus Källberg om inget annat anges


Sidan uppdaterad 2024-06-01 av
Magnus Källberg.