Juni-Juli 2022
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Tidiga kantareller

Så här i slutet av våren undrar man väl alltid hur sommaren ska bli. Sol och värme är trevligt, i lagom mängd tycker dock jag. Våren har hittills varit rätt torr och det påverkar nog hur kantarellsäsongen ska bli. Min mor sa alltid att en regnig försommar gav mer kantareller och det har även en sån som svampboksförfattaren Bo Nylén påpekat i sina böcker. Men vi får se hur det blir när kantarelltiden väl kommer.

De första kantarellerna för året brukar jag själv hitta längs stigar i skogen. De är pyttesmå och blir inte särskilt mycket större. Oftast tycker jag att det blir för mycket jobb med att plocka och rensa dem, men ibland blir samlardriften för stark. För smaken, konsistensen och inte minst åsynen på tallriken är härlig. Efter en lång och mörk vinter kan man verkligen längta efter färska självplockade kantareller. Jag använder dem gärna i en gryta med kyckling, som är ett av mina favoritrecept.

 Stigkantareller

Många småkantareller längs en stig i Ullstämmaskogen

Generellt sett ska man vara försiktig med att plocka alltför unga fruktkroppar som inte med säkerhet kan identifieras. Man bör se till att det åtminstone finns åsar på hattens undersida som på bilden nedan.

Små kantareller

Småkantarellerna på lite närmare håll

Pytteliten kantarell

En av de riktigt små har redan utvecklade åsar på undersidan av hatten

En av kantarellarterna som brukar komma redan omkring midsommartid är den bleka kantarellen, Cantharellus pallens. Den växer med lövträd, t.ex. ek och hassel, och i en ekhage kan skörden bli riklig. Den är ljusare och kompaktare och har en tjockare fot än den vanliga kantarellen, Cantharellus cibarius. Den ansågs länge vara en variant av den vanliga kantarellen men fick status som egen art i slutet av femtiotalet.

 Blek kantarell

En god skörd av den bleka kantarellen

Det finns mer att läsa om kantarellartade svampar bl.a. i månadsnotisen och i den trevliga boken Kantareller av Olle Persson och Bo Mossberg. Boken har några år på nacken, den utgavs 1994, men bör finnas att få tag på antikvariskt. Där behandlas ytterligare några kantarellarter och närbesläktade svampar, t.ex. blek taggvamp som vi skrivit om tidigare i månadsnotisen.

2022-05-28 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2022-06-01 av
Magnus Källberg.