Juni-Juli 2015
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En av svamparna vid Ängelska kanalen

Efter en månads semester i Thailand under april, den varmaste månaden, är det faktiskt skönt att vara hemma igen och t.o.m. få frysa lite på skogspromenaderna. Eftersom det regnat en del på sistone begav jag mig ut till Ullstämma för att se hur det går med vattenpåfyllningen i kommunens senaste "nya" våtmark, Ängelska kanalen, som ligger i kanten av Ullstämmaskogens naturreservat.

 Ängelska kanalen

Ängelska kanalen fylls så sakteliga med vatten

Två fallna sälgar i kanten av våtmarken

Två fallna träd i kanten av våtmarken

Precis i dessa omgivningar hade jag aldrig gått förut och svampintresserad som jag är var naturligtvis blicken också inriktad på svamp. Två träd hade fallit ut mot det som skulle vattenfyllas och satt det minsann inte några tickor på det ena trädet?

Tickorna på lite närmre håll

Kan det vara korkmussling?

Spegeln avslöjar undersidan

En spegel kan vara bra att ha på svamputflykten

Från ovan liknade tickorna korkmussling, men då borde det vara ekar som fallit och det verkade inte troligt, sälg var ett betydligt bättre tips.

En korkmussling kan man känna igen med fingrarna, så grova och hårda skivor har ingen annan vedväxande svamp vad jag känner till.

Den medförda spegeln bekräftade också att det var tickor och inte musslingar. Då var det nog platt-tickor. De blir mörkbruna på porlagret om man tummar på det, stämmer också!

Det var alltså platt-tickor, Ganoderna lipsiense (Ganoderma applanatum). Det är en vanlig ticka på lövved. Den kan bli mycket stor och är påtagligt platt.

Platt-tickan är ofta pudrad med bruna sporer på ovansidan, men dessa fruktkroppar var troligen inte gamla nog att avge sporer.

Bruna fläckar vid tumning

Det blir mörkbruna fläckar på porlagret vid tumning

Det gav mersmak att gå i nya marker, så snart blir det nog en tur runt hela Ängelska kanalen. Vem vet vad man kan få syn på då?

2015-06-06 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2015-06-07 av
Magnus Källberg.