Juni-Juli 2014
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En särskilt svampberoende orkidé

Våren bjuder inte på så många svampar som är intressanta att plocka till mat. Sedan några år tillbaka har svampklubben avstått från murkelutflykter till förmån för vårmusseronutflykter, så också detta år. Vi rekade för två veckor sedan och såg inte en enda musseron. Men så kom rena högsommarvärmen och på bara några dagar fanns det gott om vårmusseroner på gräsmattorna, i alla fall i Vidingsjö. Men i öppna gräsmarker blir det snabbt torrt så undertecknad tog en tur till Kärna mosse där det kanske fanns chans att skogens svalka kunde hjälpa till att bevara svamparna fräscha något längre.

Jo då, visst fanns där några rätt fina svampar på det kända stället nära skogens raritet guckusko. Men Kärna mosse är ju en välkänd lokal även för andra arter av orkidéer. Ute på mosseplanet fanns redan blodnycklar, sumpnycklar, vaxnycklar, flugblomster och några orkidéer till. Senare på sommaren är det gott om min favorit, den vackra kärrknipproten. I skogen finns andra arter, t.ex. tvåblad och så nästroten som denna notis lite kort ska beröra.

 Nästrot

Nästroten saknar klorofyll och ser på lite håll vissen ut redan från början

Mykorrhiza betyder ordagrant svamprot och innebär att svampmycel och växtrötter är mer eller mindre sammanvävda med varandra och att svamp och växt drar nytta av varandra. Svampen får näring från växten och växten mineraler från svampen. De flesta växter kan bilda någon form av mykorrhizasamarbete med en svamp. Orkidéer är kända för att vara beroende av sin mykorrhizapartner och nästroten torde vara särskilt beroende eftersom den inte ens kan bilda näring själv genom fotosyntes. Nästrotens mykorrizasvamp hör till det artrika släktet Rhizoctonia, som räknas till kantarellartade svampar, men bildar inte några fruktkroppar med sporer alls, utan förökar sig bara på könlös väg.

 Nästroten i närbild

Nästroten i närbild, inte är den vissen inte, utan fullt fräsch och blommande

Namnet nästrot har den fått därför att rötterna kan påminna om ett fågelbo. Det vetenskapliga namnet är Neottia nidus-avis, där artnamnet betyder just fågelbo.

Enoki

Bilden är länkad från "http://ecx.images-amazon.com/images/I/51m-nt9D3UL.jpg" 

För den som tycker att svampklubbens månadsnotis ska handla om svamp och inte orkidéer kommer så till sist en bild på en dagsaktuell och riklig förekomst av svavelticka på en stor silverpil i Trädgårdsföreningen. Svavelticka kan eventuellt ätas, läs mer om detta i augustinotisen för 2010.

Svavelticka på silverpil

Svavelticka på en silverpil i Trädgårdsföreningen

2014-05-31 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2014-06-01 av
Magnus Källberg.