Februari 2017
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Bläckiga svampar vid Gröna gatan

Snöfria är markerna i Linköpingstrakten fastän vi ännu är mitt i vintern. Men inte finns det svamp för det. Hösten var torr och det har varit ett dåligt svampår här. Men i gräsmattorna vid "Gröna gatan" dvs. promenadvägen i kvarteret mellan Hunnebergsgatan och Konsistoriegatan i Vasastaden, har jag ändå sett flera arter, delvis samma som vi skrev om för ett par år sedan. Kanske gynnas stadens gräsmattor i torrtider, de vattnas och kanske blir det lite takdropp ibland. I september fanns en jättesamling av den vanligaste stadschampinjonen - karbolchampinjonen - på ett ställe nära Östgötagatan. Tyvärr var kameran inte med då, och när jag kom tillbaka några dagar senare hade champinjonbeståndet ersatts av en stor hög med trädstammar - ja så kan det vara i stan.

I oktober kom andra svampar, även de med mörka skivor. En grupp grå bläcksvampar, och nära dem i en grop där det funnits en stubbe av ett stort lövträd, var marken täckt av mängder med pyttesmå bläckisar. Antagligen stubb-bläcksvamp (Coprinus disseminatus), men det finns många bläcksvamparter och de är svåra att artbestämma.

Grå bläcksvamp

Grå bläcksvamp, möjligen ätbar om man avstår från alkoholen

Stubb-bläcksvamp

Knappast större än rönnbären är den här stubb-bläcksvampen

Ett stycke längre bort finns några täta grupper av smalfotade svampar. Skivorna mörknar men det är nog inga bläcksvampar utan en art av sprödingarnas stora släkte Psathyrella. Ingenting för min kunskapsnivå trots att jag innehar holländaren Kits van Waverens 300-sidiga bok om släktet. En specialist behövs, dyker en entusiast upp överlåter jag jättegärna boken.

En spröding

Smala jämntjocka fötter och skivor som är svarta i moget tillstånd

En vecka senare

En dryg vecka senare ser det ut så här

Nu i januari finns inga svampar kvar. Men en gräsgles mörk fläck avslöjar var den täta gruppen av sprödingar stått. Och i slutet av december fanns fotrester på detta ställe och jag såg en koltrast äta av dem. Så nog kommer svamparna till användning.

De latinska namn jag använt är de som finns i våra vanliga svampböcker - både Coprinus och och Psathyrella är numera uppdelade i flera släkten.

2017-01-28 Text och bild: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2017-01-30 av
Magnus Källberg.