Februari 2011
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Liten men naggande god...

Nu så här mitt i den kalla vintern får man väl drömma sig tillbaka till svamphöstens fröjder. En av förra årets sista svamputflykter var i de närmaste omgivningarna av Oskarshamn i mitten av oktober. Det hade nog inte varit någon frost ännu och det var gott om olika slags svampar, långt mer än jag hittat på mina svampturer i Linköpingstrakten. Men höstarna brukar ju vara lite mildare vid kusten, så det var helt i sin ordning. Där jag gick var det ganska mycket hällmarker med renlavar, det som många felaktigt kallar vitmossa. Därför letade jag efter en liten svamp som man ofta hittar sent på året och gärna på magra hällmarker - den lilla oansenliga gråaktiga fläckkantarellen, Cantharellula umbonata. Den är faktiskt riktigt god!

Typisk miljö för fläckkantarellen

Typisk miljö där man kan hålla utkik efter fläckkantarell

Fläckkantarell

Fläckkantarell

Normalt brukar man kanske inte ta vara på så små svampar, men det kan vara ganska gott om dem om man har tur. Och trattkantareller plockar man ju också, fast de inte heller är så stora. Så titta efter fläckkantarellen i trattkantarelltid när du ändå är ute och letar svamp.

Gaffelgrenade skivor

Gaffelgrenade skivor

En liten puckel i mitten av hatten

En liten spetsig puckel i mitten av hatten

En typisk karaktär för fläckkantarellen är de upprepat gaffelgrenade skivorna. De brukar synas väldigt tydligt i hattkanten, men gaffelgreningen finns även högre upp på skivorna. I hattens mitt ser man ofta en liten spetsig puckel, men gaffelgreningen är nog det bästa kännetecknet.

Röda fläckar på skivorna är typiskt

Röda fläckar på skivorna

Namnet fläckkantarell kommer från de röda fläckarna som man ofta ser på skivorna, särskilt när fruktkropparna åldras.

Namnet fläckkantarell är lite missvisande eftersom fläckkantarellen inte anses vara nära släkt med kantarellen. Fläckkantarellen lär vara den enda representanten för släktet Cantharellula i vårt land. Eftersom den har skivor och vita sporer hamnar den någonstans i systematiken där många andra vitsporiga skivlingar finns, åtminstone för tillfället. Men små udda släkten lever nog lite farligt och rätt vad det är kanske fläckkantarellen finns någon annanstans i systematiken...  Som narrkantarellen (falsk kantarell) som numera är en soppsvamp (ordningen Boletales) - fast med skivor förstås! Ja, svampsystematik tillhör inte det lättaste och indelning efter sporfärg är väldigt praktisk när man ska examinera sina svampfynd, men säger inte så mycket om släktskap mellan olika svamparter.

Jag har bara ätit fläckkantarellen stekt utan särskilda krusiduller, men det lär vara gott att steka den krispig i smör och sedan strö den över vaniljglass. Det ska jag testa nästa gång!

Även svamp- och matbloggaren Peter Jägerbro har nyligen skrivit om fläckkantarellen. Han har många mycket läsvärda blogginlägg som varmt kan rekommenderas.

Linköping 2011-01-29
Text och bild: 
Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2011-01-30 av
Magnus Källberg.