Februari 2010
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En grann ticka och lite grann om ny teknik

Snön ligger halvmeterdjup och januarikylan är bister. Fimbulvinter - inte kan man tro att vi är på väg mot ett varmare klimat.

Svamp går inte att hitta utom på hårddisken - knappast ens en ticka. Men jag drar mig till minnes att jag i somras såg något tickaktigt på en bit plommonstock, som lutade mot stenen bakom vedskjulet på torpet. Jag åker dit med snöskoveln.

Efter lite skottande i snön skymtar något orangeaktigt

Färgen är avslöjande: cinnoberticka (Pycnoporus cinnabarinus)

Cinnobertickan med sin karaktäristiska färg är inte så ovanlig på döda stammar och grenar av lövträd på ljusare platser t.ex. hyggen. Hittar du den, njut av dess skönhet, den är seg och ingenting att äta. Men är du intresserad av papperstillverkning är den kanske intressant.

Porlagret är rentav grannare än översidan

Bilden av porerna är tagen med ett USB-mikroskop. Det är en av den nya tidens prylar som är jättebra att ha. Det är en sorts digital lupp med variabel förstoring, som man kopplar till USB-uttaget på sin dator, och så har man en finfin bild på datorskärmen.

För mikroskopisten finns ett analogt tillbehör, USB-okularet. Mikroskopbilden hamnar på datorskärmen och man behöver inte anstränga sig med att glo i mikroskopokularen. En nytändning för en gamling som jag, som har en massa skräp i ögonen efter operationer. Bilder tar man med ett mus-klick och jättebra mätprogram följer med. Upplösningen med ett hyggligt USB-okular är fullt tillräcklig för att allt objektivet kan se ska finnas med.

Jag visar vad den nya tekniken förmår med några sporbilder från i höstas, lätt färgade med cotton blue. Från min vintriga cinnoberticka har jag inte fått fram några sporer.

Sporer av en brun musseron, troligen fjällmusseron (Tricholoma imbricatum)

Sporer av en riska (Lactarius cf violascens)

Lycka till med den nya digitala tekniken!

Brokind 2010-01-31
Text och bild: 
Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2010-02-02 av
Magnus Källberg.