December 2016
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2016

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom tidigare har redaktören provlagat av Anna-Lenas julsvamprecept från tidigare år. För den som tycker om leverpastej finns sist ett recept från Anna-Lenas gröna receptbok Svamp i mat. Fler recept hittar du i vårt notisregister. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs. Redaktörens kommentarer är markerade med blått.

Svampklubben önskar också en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

En julig paj

Svamppaj och lite sallad, en riktigt god lunch!

SMÅ JULPAJER, 10 stycken

Fyllning:
4 små rödbetor
200 gr svamp
1 - 2 lökar, gärna rödlök
3 ägg
3 dl mjölk
riven ost

Pajskal:
150 gr smör
5 dl vetemjöl
1,5 dl kesellaHacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i små portionsformar. Nagga med gaffel. Förgrädda i 4 - 5 min. Stek finhackad svamp, rårivna rödbetor och finhackad rödlök. Krydda med salt, peppar, ev. muskot. Fördela röran i de förgräddade portionsformarna. Vispa ihop ägg och mjölk plus lite kryddor. Häll detta över röran i formarna. Strö över lite riven ost. Grädda tills ägg-mjölk "stannat" i 200 °C i c:a 20 min.

Ingredienser och proportioner är ungefärligen enligt receptet, men jag gjorde en enda paj istället för flera små. Svampen kom från frysen, det var kantareller, grynsopp och citronslemskivling, men också en liten burk vårmusseron. Fast den svampen får man vara försiktig med om man inte vill att allt ska smaka vårmusseron.

SVAMPSALLAD DANMARK À LA LENA

svamp, finhackad
1 st liten röd lök
2,5 dl crème fraiche
1 tsk senap
1 tsk salt
1 tsk socker
1 knivsudd italiensk salladskrydda eller citronpeppar
finklippt dill

Stek finhackad svamp och lök. Krydda. Låt kallna ordentligt. Blanda i en skål - crème fraiche, senap, socker, salt och kryddor. Rör ner den kalla stekta svamp-löken. Njut som entré eller ensamrätt.

Extra: Du kan blanda i skalade räkor och isbergssallad.

Jag använde svamp från frysen: smörsopp, riddarmusseron och torkad rödgul trumpetsvamp. Den här rätten kommer jag att göra fler gånger! Det blev en fin kombination av svampsmak och räkor.

Bakad potatis med svampsallad

Svampsalladen förstärkt med räkor och toppad med lite rom i en bakad potatis

MEDLEMSKVÄLLENS LÄCKERHETER - Svampsoppa och svampmackor

Vi brukar ibland presentera även den senaste medlemskvällens svamprätter här i decembernotisen. Laila och Johan hade gjort en supergod svampsoppa ungefärligen efter Pelle Holmbergs recept, som man kan läsa här på DN:s hemsida. Lite rotselleri i mängd som för moroten finns med i en del varianter av Pelles soppa, så även i medlemskvällens soppa. Den tycker jag blir pricken över i!! Receptet i en mer utförlig form finns med i Ingrid och Pelle Holmbergs Svampkokboken: enkelt och gott till vardag och fest.

Ulla hade gjort några varianter med svamp tillsammans med färskost eller annat som man sedan kunde breda på en smörgås. Hennes svamppesto innehöll mandelriska och den harmonierade väl med övriga ingredienser. Mandelriskan har ju en stark speciell smak, som jag inte har fallit pladask för ännu, men det tar sig...

SVAMPPESTO

300 g färsk valfri svamp eller blandsvamp, fungerar också med motsvarande mängd fryst eller torkad svamp
1 msk olivolja
2 pressade vitlökar
1 dl valnötskärnor, mandel, pinjenötter eller hasselnötter, det som man har i skåpet
1/2 dl färskriven parmesan eller annan stark ost
2 dl persiljeblad eller basilika
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
svartpeppar

Stek svampen i oljan, låt svalna. Blanda med övriga ingredienser i en matberedare. Servera på bröd eller till pasta.

Ullas tre smörgåspålägg

Ullas tre bidrag till medlemskvällens njutningar,
brunsopp gav härlig svampsmak till svamposten

Danskens special

Danskens special på två olika sorters bröd

DANSKENS SPECIAL

1 förpackning bredbar leverpastej
200 g svamp, finhackad, stekt
6 st skivor formbröd
lite grädde
eventuellt 1 msk sherry

Lägg leverpastejen i en skål. Finhacka svampen och stek den med soja och citronpeppar. Rör ner svamp och grädde i leverpastejen.Fördela röran på brödskivorna och gratinera i ugn. Leverpastejen kan också serveras kall.

Varm leverpastej var bland det godaste jag visste i min barndom när mor gjorde julpastejen. Nu använde jag kantareller från frysen, men leverpastej har stark smak, så jag kunde haft mycket mer kantareller. Jag gjorde också en variant med danskt rågbröd i stället för formbröd och toppade med lite bacon. Gratinerade cirka 8 minuter vid 225 °C, högt i ugnen. Gott, gott, gott...

Om du har frågor om Anna-Lenas tre recept kontakta
henne. Foton av Magnus Källberg.


Sidan uppdaterad 2016-12-02 av Magnus Källberg