Augusti 2021
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En av få bittra soppar

Då är större delen av sommaren över och vi hoppas på en fin svamphöst. Fast just nu ser det inte så lovande ut på svampfronten. Själv plockade jag mer än en liter fina kantareller i Ullstämmaskogen i början av juli, men vid ett nytt besök där nyss såg jag nästan inga svampar alls. Så för månadens notis blev det till att leta i datorn efter bilder.

I juli 2019 hittade jag fina exemplar av den sällsynta falska djävulssoppen i Berga och nu i dagarna hittade jag faktiskt det som nog kunde vara den arten på exakt samma ställen. Men de var alldeles för intorkade för att jag skulle kunna bestämma dem säkert. Då för två år sedan var det i Berga också gott om en annan av de stora sopparna som förr tillhörde släktet Boletus, ädelsoppar. Det var rotsoppen, Caloboletus radicans.

En grupp av rotsoppar

En tät grupp av rotsoppar under en lind på Knektgatan i Berga

Rotsoppen har ganska många makroskopiska kännetecken och bör vanligtvis kunna bestämmas säkert. Det är inte en av de vanligaste sopparna men här runt Linköping tycker jag att den dyker upp lite här och där, men så har vi ju också många ädla lövträd och kalkpåverkan på sina ställen.

Rotsopp

Klargula rör som blir blå vid tumning (Foto: Monica Andersson)

Ett ganska svårbetraktat nätmönster på foten

Nätmönster med ungefär samma färg som bottenfärgen kan vara svårt att se ibland

Rotsoppen har en ljus gråvit hatt och spricker ofta upp rutformigt i hatthuden. Pormynningarna och rören är klargula och får blå fläckar vid tumning. Foten har oftast ett gulaktigt nätmönster, men eftersom foten har ungefär samma färg kan nätmönstret vara svårt att se. Ibland som på vänstra bilden ovan finns ett svagt rött band mitt på foten. När man skär igenom fruktkroppen blånar den genast mer eller mindre. Skulle inte alla dessa kännetecken räcka kan man smaka på fruktköttet som då ska smaka bittert. Alltså är rotsoppen ingen matsvamp. Enligt Ryman-Holmåsens Svampar en fälthandbok kan smaken ibland vara nästan mild, men de svampar som jag själv fotograferat smakade riktigt bittert.

Namnet rotsopp syftar på att foten ibland kan vara något rotlikt förlängd.

Rotsopp i genomskärning

Köttet blir blått vid snittning

2021-07-30 Text och tre bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2021-08-01 av
Magnus Källberg.