Augusti 2008
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Ett kärt återseende

Så närmar sig svampsäsongen igen, snart är det augusti... Jag har tillbringat min sommarsemester i Thailand och där är det regnperiod när vi har sommar i Sverige. Och där fanns det faktiskt en del vilda svampar ute i naturen, men det tänker jag skriva om i en senare notis. Runt Linköping lär det ha varit både regn och sol och det sistnämnda har jag ju själv sett de senaste dagarna. En tur i Ullstämmaskogens naturreservat strax söder om stan gav inget vidare utbyte när det gäller svamp - några små kremlor och en vårtig röksvamp var det enda jag såg. Men så när jag gick där längs LOK-milen kom jag att tänka på grovtickan, som brukar växa på två ställen alldeles vid stigen och nära varandra.

Grovticka

Minsann, stod inte den stiliga grovtickan på det vanliga stället!

Grovticka

Jag gick närmare för att studera årets fruktkropp. Den var fräsch och fin och alldeles mjuk och saftig och verkade inte lida av torkan det minsta. Som så ofta förut växte blåbärsriset rakt genom fruktkroppen.

Grovtickan, med det tungvrickande latinska namnet Phaeolus schweinitzii, gör skäl för sitt namn. Stor och grov är den verkligen. Grovtickan är lätt att känna igen på sin storlek och växtsätt. Som ung är den gul eller har en ljus kant, som ibland nästan lyser emot betraktaren, men när svampen åldras blir även kanten brun. Den växer huvudsakligen på gamla tallar. Om den växer på rötterna av trädet har den en kort mittställd fot, vilket ju annars inte är så vanligt bland tickorna. Fruktkroppen är ettårig.

Grovticka med ljus kant

På en ung fruktkropp kan den ljusa kanten lysa vackert gul.

Grovticka

En äldre fruktkropp på samma ställe som bilden ovan, men ett år senare, 2006.

Grovtickan anses vara en bra indikator på gammal skog med höga naturvärden och räknas alltså till de s.k. signalarterna. Och Ullstämmaskogen hyser en hel del signalarter bland svamparna. Förutom den mycket sällsynta gräddtickan har även bombmurklan sedan i våras sällat sig till skaran av sällsyntheter. Dessutom finns det en del olika taggsvampar i Ullstämmaskogens naturreservat. Dem kan det kanske finnas anledning att komma tillbaka till senare.

Grovtickan är även användbar som färgsvamp, men eftersom den inte är så vanlig bör man kanske vara restriktiv med att använda den. Och i Ullstämmaskogens naturreservat är den skyddad av reservatsbestämmelserna. Där får man inte alls plocka svampar som växer på ved.

2008-07-30 Bild och text: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2008-07-31 av
Magnus Källberg