April 2013
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En ovanligt vanlig ticka

Mars ska ju vara första vårmånaden och visst kan solen smälta snön från asfalten inne i stan, men i skogen härskar nog vintern ännu en tid. Så här kalla nätter i slutet av mars, brrr... Vid mitt senaste besök i Ullstämmaskogens naturreservat var det alltså ingen större idé att titta efter svampar på marken. Bättre då att höja blicken något för att hitta en intressant ticka.

Björktickor

En av mina tidiga diabilder togs på en björkticka 

Björktickan, Piptoporus betulinus, var en av de första tickor jag lärde mig på en svampkurs i början av 80-talet. Den är lätt att känna igen, växer alltid på björk, är ettårig och inte så hård som många andra tickor. Ofta omnämns att den kan användas som nåldyna. Perfekt för den som vill göra något annat nyttigt med svampar än att äta dem.

Björktickor av olika åldrar

Ett nytaget foto på några björktickor

Något annat nyttigt man kan göra med björktickan är att göra papper av den. Detta demonstrerades för några år sedan på en svampklubbskväll med Liza Johansson från Dalsland. Den som vill fräscha upp minnet av detta tillfälle kan läsa lite mera här.

Men björktickan har använts till en del andra saker också, exempelvis som rakstrigel, dvs. för att skärpa en gammaldags rakkniv så att den blir riktigt vass. Detta finns omnämnt t.ex. i Svenska Akademins Ordbok en bit ner under uppslagsordet "björk". Enligt Skogsvårdsföreningens tidskrift (1903) gör man så här: "Skär man tvärsigenom en stor, ännu frisk björkticka och låter snittytan torka, så får man en rent af idealisk rakstrigel!"

En gammal björkticka

En gammal björkticka

Samma gamla björkticka från ovansidan

Samma ticka ovanifrån

Björktickan är som ovan nämnts ettårig och man hittar ofta gamla, mer eller mindre skruttiga exemplar som kan påminna om alltings förgänglighet. Tur då att det fanns unga exemplar på samma stam som påminde om att livet ändå fortsätter.

2013-03-29 Text och bild: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2013-03-31 av
Magnus Källberg.