April 2008
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Forum Fungorum

Förra året firade vi ju trehundraårsminnet av Linnés födelse. Och för oss svampvänner hade ett internationellt möte om mat- och medicinalsvamp, Forum Fungorum, anordnats i Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala 14 - 16 september 2007. Evenemanget var delat i tre olika delar: en vetenskaplig sektion fredagen 14/9, en svampmässa lördagen 15/9 och ett antal svampexkursioner i Linnés spår söndagen 16/9. Arrangörer var Karljohanstiftelsen, Länsstyrelsen i Uppsala län och Uppsala universitet.

Vi var några från Linköpings svampklubb som besökte svampmässan på lördagen. Mässan inleddes med tal av matprofessorn Carl Jan Granqvist och sedan kunde man ströva runt och titta på de olika utställarnas material. Några bilder nedan får illustrera några av utställarna.

 

Carl Jan Granqvist inledde svampmässan på lördagen med ett inspirerande tal.

En hel del besökare hade många olika utställare att besöka.

Göran Hansson och Funginova är en gammal bekant, åtminstone för oss som varit med i Svampklubben länge och varit med på resorna för några år sedan. Här visar Göran ostronskivling och bjuder på en god soppa på densamma.

Man kunde köpa en synnerligen god ost gjord på råmjölk och kryddad med svamp - trattkantarell eller sillkremla.

Här en lite större bild på ostetiketten.

Svamp är ju inte bara positivt... Företaget Aimex sysslade bl.a. med skadesvampar i byggnader och visade bl.a. den välkända plattickans (Ganoderma applanatum) utseende i naturen och dess stundom bisarra former i byggnader - "statyn" på stenarna i glasskålen.

Här fanns mer information om svamparnas mindre trevliga sidor.

Svampkonsulenterna hade ordnat en fin utställning med många olika svampar och med olika färger på namnlapparna för ätliga svampar (gröna), giftiga svampar (röda) och övriga svampar (vita). Trots den dåliga svamptillgången hade man lyckades skrapa ihop en riktigt artrik utställning.

Man kunde även köpa olika slags torkade matsvampar och svamppulver.

För den hungrige fanns det mat att köpa. Jag tog en bäverrulle. Den smakade bra, men det var inte förrän efter några tuggor, som jag insåg att bäverröra inte bara var ett namn. Rullen innehöll rökt bäver, men smakade trots det inte bäver... Varifrån nu det uttrycket kommer?


Ett mycket kul inslag var en tävling mellan tre tryffelhundar, som skulle leta upp tre tryfflar på varsitt lika stort område på en gräsmatta. Till vänster en av två speciella tryffelhundar av rasen Lagotto Romagnolo och till höger "tryffeldoktorn" Christina Wedén med sin Bisquit.

Tävlingen avgjord: Längst till vänster och vinnare den äldre och erfarnare Lagotto Romagnolon, i mitten tvåan Bisquit och längst till höger den yngsta hunden som alltså behövde längst tid på sig för att hitta sina tre tryfflar.

Man kunde lyssna på några föredrag även på lördagen. Jag besökte först ett föredrag om svamp i medicinen av Anders Backlund som arbetade med farmakognosi. Det som jag tyckte var mest fascinerande var ett av tre projekt med svampanknytning som byggde på tanken att man kanske skulle kunna utnyttja några av de allra giftigaste svamparna som medicin. Vit flugsvamp förstör ju leverceller och toppig giftspindelskivling ger sig på njurceller. Det skulle kunna innebära att man kan tänkas slå ut metastaser från lever- och njurcancerceller, som hunnit sprida sig i kroppen. Det blir spännande att se om detta kan bli användbart en dag.

Vidare lyssnade jag på ett mycket intressant föredrag av Eric Danell där han följde ett antal studenter och deras handledare i en kedja bakåt från Christina Wedén, sig själv, Nils Fries och Elias Fries via Carl von Linné och Olof Rudbeck och Erasmus av Rotterdam till Andronicus Callistus på 1400-talet. Föredraget finns att ladda ner tillsammans med de vetenskapliga uppsatserna. Svampklubben har även ett tryckt exemplar av Opera Mycologica volym 1, 2007 i sitt bibliotek för den som vill låna.

Pelle Holmberg pratade på sitt underhållande vis om svenska svampkännare och svampböcker från Elias Fries och framåt. Han började med att konstatera att han i sin egen biologiutbildning skulle kunna 1000 växters namn på latin, men svampnamnen fick ABF ägna sig åt. Det var inget för universiteten. Avslutningsvis konstaterade han att av hans egna svampböcker var boken om landskapssvampar den minst köpta, men i USA finns det delstatssvampar, så själva tanken med "landskapssvampar" finns även på andra håll än i Sverige.


Eric Danell till vänster och Pelle Holmberg till höger i aktion med var sitt intressant föredrag.

Men inte bara svampkonsulenterna hade ordnat svamputställning. I Evolutionsmuseet i huset alldeles bredvid svampmässan hade en av Sveriges främsta svampkännare Svengunnar Ryman och hans kollegor ordnat en utställning med många arter av vilka åtskilliga var sådana man inte ser varje dag.

Hänvisning till Evolutionsmuseets svamputställning.

Brandmusseronen var en av de sällsynta svamparna på utställningen.

En annan svamp var den gula veckskivlingen, som man ibland hittar i växthus och i blomkrukor.

Bild och text: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2008-03-31 av
Magnus Källberg