Vårmusseronutflykt 2012-05-26

Klubbens utflykt för att leta vårmusseroner var mycket lyckad. Det var andra gången styrelsen planerat in en sådan utflykt i vårprogrammet efter att synpunkter framförts om att vi borde leta bättre vårsvampar än stenmurklor. Totalt 15 personer deltog i utflykten för att finna denna vårens delikatess, som vi skrivit om i månadsnotisen för juni-juli 2006.

Klärry i styrelsen hade alldeles i dagarna sett mörkgröna ringar i gräset nära sin arbetsplats, så vi började med att titta över några gräsmattor i Vasastaden. Och visst fanns där både ringar och svampar.

Mats och Mats vid musseronringen

Mats och Mats vid en tydlig ring, som också rymde vårmusseroner, inte bara grönare gräs

 Kerstin granskar också ringen

Kerstin betraktar den tydliga ringen av svampar

Sedan åkte vi till Kärna Mosse där vi hittade lite vårmusseroner också förra året. Det var helt nära den blommande guckuskon i sin bur. Det blev en bonusupplevelse för dem som inte hade sett den tidigare. Här i den fuktiga skogen var svamparna riktigt fina och inte lite uttorkade som de var på gräsmattorna i stan.

 Vårmusseronerna i Kärna Mosse

Svamparna försvann snabbt ned i korgar och påsar

Den obligatoriska fikapausen tog vi på en rastplats ute på mossen. Den var precis lagom stor för att härbärgera hela gruppen. Alla deltagare hade nog hittat åtminstone några svampar. Så har det inte alltid varit på våra utflykter om vårarna.

 Fikapaus

Utflyktens höjdpunkt är väl ofta fikapausen

Författaren själv hade inte tagit med någon korg, men så här såg det ut i hans kasse innan ytterligare påfyllning av vårmusseroner från gräsmattorna nära Snoddas gatukök vid Vallarondellen hade gjorts. Det blev tillsammans en liten stekpanna full med fasta fina svampar som inte förlorade särskilt mycket i volym vid tillagningen.

 Författarens skörd

Några vårmusseroner tillsammans med ett troligt honhänge av kaukasisk vingnöt från Vasastaden


Sidan uppdaterad 2012-05-28 av Magnus Källberg