Svamputflykt 25 augusti

Vi var ett 20-tal svampintresserade som samlades i Vidingsjö för att samla in svamp och lära oss mera.

Vi gick ut i små grupper med hälsningar från de ansvariga för utflykten att plocka all svamp som vi ville veta vad det var. Viktigt var också att få med hela svampen, även det som ibland växer under markytan för att på så sätt kunna artbestämma svampar med till exempel strumpa, som våra flugsvampar har.

Tyvärr blir det ju oftast mera oätliga svampar än ätliga - men många gläds även åt de oätliga - det är flera av medlemmarna som gillar att färga garn med de svampar som är lämpade för detta.

Efter att vi hade gått ungefär en timma i skogen återsamlades vi. Alla svampar lades upp på bordet (det fanns många kvar i korgarna som inte fick plats). Alltid intressant att repetera de olika arterna och det känns personligen riktigt roligt när jag sätter de flesta svamparna som jag "pluggat in" under mina tre år i svampklubben.

Att man aldrig ska äta en svamp som man inte är helt säker på kan nog inte upprepas för ofta. Att man dessutom ska vara mycket uppmärksam när man plockar till exempel trattkantareller visar nedanstående bild. Gå alltid igenom svampen en andra gång när du kommit hem för att undvika att felaktiga/giftiga svampar hamnar tillsammans med de du avser att äta.


Trattkantareller och en annan liten rackare till vänster som inte är en trattkantarell


Simon med en pluggskivling


Blomkålssvamp


En ticka är under luppen


Ett dignande svampbord i Vidingsjö

Vid tangentbordet: Mari Sandell
Foto: Magnus Källberg/Mari Sandell