September 2013
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En mycket god ticka

Svamphöstens oftast svamprikaste månad, september, är nu här. Vid klubbens aktiviteter hittills har det varit rätt gott om svamp, men det behövs nog en hel del mer regn för att tillgången inte ska stanna upp. Vid senaste signalartskurstillfället föll jag för frestelsen att mest plocka matsvamp eftersom jag vet att det är uppskattat när jag kommer hem med en korg full av goda matsvampar.

Kvällens fynd i Ullstämmaskogen

Kvällens svampskörd från Ullstämmaskogen

Vi var i Ullstämmaskogen och fina fårtickor lyste vitt bland granarna både här och där. De flesta tickor växer ju på ved och är sällan något att njuta av, men fårtickan, Albatrellus ovinus, som istället finns på marken är ett undantag. Den förekommer ofta rikligt och är lätt att känna igen. Tickorna har i likhet med sopparna rör på undersidan av hatten, men fårtickans porer är så små att den ser nästan slät ut under hatten.

 Fårticka

Fårticka

 Fårtickan blir svagt gröngul vid tumning/skrapning och när den torkar i kanten

Fårtickan blir ofta gröngul i kanten när den torkar och när man tummar eller skrapar på den

En fördel med fårtickan som matsvamp är att den knappast kan förväxlas med någon farlig svamp. Den vanliga svamp som är mest lik är brödtickan, Albatrellus confluens, som förekommer i samma miljö. Den har dock ett mer tuvat växtsätt med många fruktkroppar tätt samman, medan fårtickan oftast förekommer enstaka eller få tillsammans. Brödtickan är också ätlig, särskilt som ung.

Brödticka

Brödtickan är oftast starkt tuvad

Brödticka

Brödticketuvan från undersidan med en gemensam fästpunkt i marken

Ibland brukar man säga att fårtickan har en fot till varje hatt medan brödtickan bara har en fot till alla sina hattar. Brödtickan har en mer orange färg och blir aldrig tydligt gröngul vid tillagning utan istället svagt rödorange.

Fårtickan är mycket användbar som matsvamp och ett klassiskt recept är fårticka panerad och stekt i skivor med lök och serverad som biff med lök. Man kan också lägga in den som sill (se decembernotisen 2012) eller varför inte mala den till fårtickefärs att blanda med köttfärs och göra biffar eller köttbullar. Fårtickan används även som ersättning för tryffel i t.ex. leverpastej. Då har man färgat fårtickan med ett järnsalt.

Jag hade en väl rågad glasslåda med mig hem av fårtickor och tänkte nog att de skulle bli soppa på thailändskt vis, men timmen var sen, så svamparna blev bara kokta och förpassade till frysen i avvaktan på ett bättre tillfälle. Men håll utkik: i en kommande notis tänkte jag dela med mig av receptet på en god och lite annorlunda svampsoppa.

Kvällens matsvampsskörd

Ullstämmaskogens fårtickeskörd med en karljohan och en sandsopp

Kokt fårticka

Kokt fårticka blir gröngul i köttet, och så gott den luktade sen...

Linköping 2013-08-30, bilder och text av Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2014-02-01 av
Magnus Källberg.