Oktober 2011
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Några gräsmattesvampar

September 2011 har varit en regnig och varm månad i våra trakter och det finns gott om svampar i skogarna. Både ätbara arter - många rapporter finns t. ex. om mängder av kantareller - och andra mindre ätbara arter. Den här månaden väljer jag ändå att skriva om några svampar från stadsmiljö, kanske därför att jag haft möjlighet att i detalj följa hur svamparna kommit och gått i samma gräsmattor under många månader. Det rör sig om välanlagda och välskötta gräsmattor i ett cirka 25 år gammalt område med flervåningshus kring Järdalavägen sydost om Linköpings stadskärna.

Redan kring midsommar dyker täta grupper av en gulvit svamp upp. Efter bara några dygn återstår bara svarta skelett av svamparna - en bläcksvamp alltså.

Tätt, tätt sitter svamparna i gräsmattan, i bakgrunden några äldre exemplar

Små vita fjäll talar om att det är glitterbläcksvamp

DNA-tekniken stökar till det för oss. Bläcksvamparnas gamla släkte Coprinus har således delats i flera släkten och glitterbläcksvampens latinska namn ska nu vara Coprinellus micaceus - så länge det nu varar!

Tidigt kommer också i gräsmattorna grupper av små vita svampar. Ibland är de tuvade och hattarna spricker upp i flikar, men ofta är de nätta med hela hattar som på bilden nedan. Jag förmodar att väderleken spelar roll för utseendet. Dessa svampar uppträder hela sommaren och in i september. Tunnväggiga och spröda är de och sporfärgen är mycket mörk, så till släktet sprödskivlingar eller sprödingar (Psathyrella) hör de nog. Men arterna är många och då blir sporerna viktiga karaktärer.

Vit sprödskivling (Psathyrella candolleana)

Sporerna är nästan cylindriska

Den vita sprödskivlingen sägs vara ätbar, men räknas nog inte till höjdarna.

En svamp med en mer brunaktig hatt är också vanlig. Det är också en sorts sprödskivling, nämligen tårsprödingen, Lacrymaria lacrymabunda.

Också tårsprödingen bildar gärna täta grupper

Hatten och foten är ganska trådiga och på foten fastnar de mörka sporerna så det blir en ringzon

Sporerna är tydligt knottriga

Flera andra svamparter har förstås visat sig i gräsmattorna, särskilt i närheten av träd, men de tre jag nämner här har varit de klart vanligaste.

2011-09-29 Text och bild: Lennart Gidholm


Sidan uppdaterad 2011-09-30 av
Magnus Källberg.