November 2008
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

En riktigt fin svamputställning

Ända sedan jag började intressera mig för svamp lite mer på allvar i slutet av 70-talet har jag älskat att gå på svamputställningar. Första gången var en av universitetslektorn Kai Wighs utställningar på biblioteket i Linköping och jag tyckte det var så fascinerande att det fanns någon som kunde sätta namn på så många av skogens svampar och föga anade jag nog då att jag själv en dag skulle vara med och ordna svamputställningar.

Några år senare,1984, bildades Linköpings svampklubb, som genom åren ordnat många utställningar "modell större". Vi har hållit till i Fenomenmagasinet i Gamla Linköping, på Collegium och på NaturCentrum.

Svamputställning på Collegium 1998.

Svamputställning på NaturCentrum 1998.

På senare år har det mest blivit mindre utställningar och svampdemonstrationer på olika köpcentra och i samband med aktiviteter som Jättegrönt, Skogens Dag, Äldredagen och nu hösten 2008 för första gången på Svampens Dag. Dessa mindre utställningar har också mest tagit fasta på att visa upp svampar som kan vara intressanta för matsvampsplockaren - och det är ju också en av Svampklubbens uttalade målsättningar!

Vi har också haft svampinformationer på måndagar åtminstone sedan 1996. Då har vi ordnat miniutställningar med svamp som plockats dagen innan och med den svamp som kommit in från besökarna. Fast ibland har nog artantalet varit betydligt mer än "mini".

Ovan svamputställningen på ICA Maxi 2003.   
Till höger en av svampinformationerna på   
NaturCentrum 2006.

 

Men en stor fin systematisk svamputställning är, åtminstone för mig, en riktig högtidsstund. Så kom jag att tänka på att det ju faktiskt finns svamputställningar på andra håll i landet. En sådan stor utställning finns rätt nära Linköping, på bara en och en halv timmes avstånd med X2000, nämligen Stockholms Svampvänners (SSV) utställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Det är en utställning som har gamla anor och jag trodde mig ha sett gamla svartvita bilder på Nils Suber och andra svampfäder utanför anrika stenhus i Stockholm.

Så lördagen den 6 september tog jag X2000 till Stockholm. Det var en regnig dag i Linköping och även i Stockholm. Tunnelbana till Stockholms universitet tog bara 9 minuter och sedan var det några minuters promenadväg till Naturhistoriska riksmuseet. Ville man bara titta på svamputställningen var det gratis inträde.

Svamputställning pågår!

Mer än 300 arter ställdes ut på utställningens två dagar.

"Klämbordet" där besökarna kunde klämma och lukta på svamparna.

Redan på lördagsförmiddagen fanns över trettio olika kremlearter utlagda med namn!

En ovanlig svamp som jag aldrig själv hittat var läderbollen.

Förutom svamputställningen fanns annat att titta på. Här är information om giftsvampar.

Det var trots det usla vädret många besökare på utställningen, men jag fick ändå tid att prata med några av arrangörerna, som annars var sysselsatta med att besvara frågor från besökarna. En kul idé var "klämbordet" (bild ovan) som var avsett att minska den fysiska belastningen på utställningssvamparna. Vid klämbordet kunde man själv få lukta och klämma och bryta svamparna utan att förstöra för andra besökare.

Det fanns också en disk där man kunde lämna in sina svampar för bestämning. SSV:s ordförande Mattias Andersson var nöjd med svampläget eftersom det liksom i Linköpingstrakten fanns gott om svamp. Och jag var mer än nöjd med att få se en sådan fin utställning och umgås lite med svampvänner från andra trakter.

Som avslutning kommer två länkar till Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, som skrev om utställningen och allra sist en gammal svartvit bild från utställningen omkring 1980 där en yngre Mattias Andersson eventuellt själv finns med i nedre högra hörnet. Kanske vill någon skriva lite historia över SSV:s svamputställningar? Den historien skulle jag själv gärna vilja läsa!

En bild från SSV:s utställning runt 1980. (Foto från Mattias Andersson)

Så inför nästa höst, se till att boka biljett till X2000 i god tid! Då kan även du, vars svampalmanacka är alltför välfylld, hinna med att uppleva en riktigt fin svamputställning till en mycket rimlig kostnad. Om nu nästa höst blir en lika bra svamphöst som 2008 förstås...

2008-10-29 Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2008-10-30 av
Magnus Källberg