Mars 2006
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Fler recept från Tommy Svensson

Marsnotisen för 2006 presenterar ännu några recept från svampgurun och tusenkonstnären Tommy Svensson. Ni som hörde Tommys föredrag på NaturCentrum den 17 november förra året vet att han har många förslag på goda svamprätter i sitt huvud. Några har vi redan presenterat, se föregående länk och nedan följer ytterligare två recept vart och ett avsett för fyra personer. Smaklig måltid!

Svampfylld paprika med sting

svamp, gärna med kraftig smak
4 paprikor
smör
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad lök
1 - 2 hg köttfärs
2 dl grädde
½ påse tacokryddor
1 - 2 tsk Café de Parissåspulver eller Béarnaisesåspulver
1 uppvispat ägg
1 msk tomatpuré eller krossade tomater
1 msk crème fraiche
salt
grovmalen svartpeppar
ost efter smak

Börja med att hacka svampen fint. Är den fryst går det lättare att skära små bitar om man skär tunna skivor innan svampen tinat helt.

Skär ur kärnhusen på paprikorna och koka paprikorna lätt cirka 5 minuter i saltat vatten.

Stek svampen i smör eller olja tills den är nästan färdig. Blanda i köttfärs och lök och pressa i vitlöksklyftorna. Stek allt ordentligt. Ju mer svamp man har desto mindre köttfärs behöver man och några gånger har jag struntat i köttfärsen helt, men själv tycker jag rätten blir godare med lite köttfärs i. Pudra över tacokryddorna och Café de Parissåspulvret och rör om. Häll över grädden och låt allt puttra ihop en stund.

Vispa upp ägget och blanda i tomatpurén och crème fraiche. Salta försiktigt och krydda med svartpeppar. Häll blandningen över svampen och köttfärsen i pannan och rör till det blandats ordentligt och tjocknat. Man kan öka ut vätskan om man vill och göra blandningen lite krämigare genom att blanda i lite mjölk och reda av med lite idealmjöl.

Fyll paprikaskalen med blandningen och hyvla över några ostskivor.

Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg och servera som förrätt eller kvällsrätt.

Man kan även blanda kokt ris i svamp/köttfärsblandningen innan man fyller paprikorna och göra en grön och en röd paprika per person om man vill ha en hel måltid.

Jag använde torkad shiitake.

Hacka svampen rätt så fint.

Blötläggning av svampen.

Paprikorna är nu fyllda med svamp/köttfärsröran.

Och voilà, rätten klar att avnjutas! Och det blev riktigt gott!!

Tommys favoritrecept:
Gratinerad kotlett med svamp och rotfruktspytt

4 stora kotletter
4 hg svamp
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
ost eller ädelost
salt, peppar och grillkrydda

Till pytten:

svamp efter smak
8 potatisar
2 morötter
1 bit rotselleri
2 palsternackor
1 purjolök
1 - 2 msk honung
smör
salt, peppar och ingefära

En mycket enkel rätt att laga till, men som ändå verkar mycket lyxig. Även om tillagningen tar en stund, får man lön för mödan när man sätter sig till bords. Dessutom kan pytten förberedas tidigare på dagen och bara stekas på och glaseras strax före serveringen.

Börja med att steka svampen, som ska användas till pytten, under tiden som rotfrukterna skärs i bitar. Stek svampen i smör, så framträder smaken bättre. Krydda med salt, peppar och lite mald ingefära om det finns hemma.

Skär rotfrukterna i tärningar (något mindre än en sockerbit) och koka dem i lättsaltat vatten cirka 5 - 6 min. Skär purjon i ringar och blanda de kokta rotfrukterna och purjoringarna med svampen. Salta och peppra. Stek under omrörning, utan att röra sönder tärningarna, tills alla bitar mjuknat ordentligt. Häll upp allt i en kastrull och täck med ett lock. Nu ska pytten stå och musta till sig under tiden man lagar till kotletterna.

Stek svampen till kotletterna i skivor eller lite större bitar. Champinjoner, blodriska, kantareller, taggsvamp eller andra lite kraftigare svampar är att föredra. Pressa över vitlöken och krydda med salt och peppar. Fräs svampen tills den fått fin färg och häll upp den i en skål. Stek kotletterna i samma panna så de får chans att suga upp den goda svampsmaken. Krydda kotletterna och var inte snål med grillkryddan. När kotletterna är färdiga, läggs de plant i en smord ugnssäker form och svampen fördelas ovanpå. Täck med ost, gärna en grönmögel, om man tycker om detta, givetvis går det att använda en vanlig hushålls- eller stureost i stället. Gratinera på högsta värmen i ugnen tills osten fått fin färg.

Fräs på pytten och ringla över honungen. Stek tills allt fått fin färg och grönsakerna blivit lätt karamelliserade.

Servera med rödvinssås eller Café de Parissås, ett varmt vitt bröd och ett glas gott rött vin.

Text: Tommy Svensson
Bilder och bildtexter:
Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2006-04-01 av
Magnus Källberg