Juni-Juli 2011
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Syllsvampen - en riktig seging

I skrivande stund i slutet av maj har regnet kommit till våra trakter, men särskilt mycket är det inte och det kommer alldeles för sent för murklor, vårmusseron och andra vårsvampar. SMHIs nederbördskartor säger klart att vi bör åka västerut för att leta efter svamp.

Men även hos oss finns ställen som inte är snustorra. IngerJohanne i Rimforsa är en stor trädgårdsvän och det betyder att hon vattnar när regnet uteblir. Och nog kunde hon visa upp ett par riktiga hattsvampar häromdagen. Gulvita var de två hattarna och så där 5 cm i diameter

Syllsvamp

Ett par gulvita svampar bland trädgårdsväxterna

Syllsvamp

De sitter på den tryckimpregnerade brädan

Syllsvamp

Gulvita lameller med sågad egg - det är syllsvamp (Neolentinus lepideus)

Syllsvamp

En skarp kniv behövdes för att dela svampen, som har brunaktiga fjäll på hatt och fot

Syllsvampen är inte så ovanlig på barrträ och gärna sådant som människan bearbetat. Att träet är impregnerat tycks inte bekymra den. Den uppträder från vår till höst, och gärna när det är varmt. Fruktkropparna är sega och ingenting att stoppa i grytan, och kanske finns det också giftämnen i dem om de livnärt sig på kulturträ.

I svampböckerna brukar den stå i närheten av tickor och ostronmusslingar (Polyporus, Pleurotus) men DNA-teknik visar ingen släktskap, så i modern systematik har den fått en egen ordning (Gloeophyllales).

Smalspåret mellan Växjö och Hultsfred

Syllsvampens favorittillhåll!

Brokind 2011-05-29
Lennart Gidholm (text och bilder på svamparna) och Magnus Källberg (bilden från smalspåret mellan Växjö och Hultsfred)


Sidan uppdaterad 2011-05-31 av
Magnus Källberg.