Rapporterna är uppdaterade 1997-01-10 klockan 06.00
Linköpings svampklubbs höstprogram 1996.
Om inget särskilt angivits är det Magnus Källberg som skrivit kommentarerna nedan till aktiviteterna.  

Inställt
Onsdag
21 aug

SVAMPUTFLYKT - KREMLOR

Vi startar höstsäsongen med att ge oss ut i svampmarkerna runt Linköping för att se vilka kremlor som finns. En uppföljning av vårens kremlekväll. Naturligtvis plockar vi även andra svampar som naturen bjuder på. Kom med och lär känna fler kremlearter. Ta med svampkorgen!

Måndag
26 aug

ARTBESTÄMNING AV OCH FRÅGOR OM SVAMP PÅ MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM.

Svampklubbens första måndagsträff på NaturCentrum var mer välbesökt och svamprik än man kunnat ana med tanke på den senaste tidens svamptorka. Cirka 10 besökare kunde beskåda syllsvamp, häxägg, smörsopp, senapskremla, mörkringad flugsvamp och några svampar till. I en stereolupp kunde de borstiga skivorna hos en prickmusseron studeras. Marie och jag (Magnus alltså) var mycket nöjda med denna svampkväll i utmärkt fina lokaler och med fint stöd från NaturCentrums personal som ordnat det så bra för oss med bl.a kaffe till våra besökare.

Inställt
Fredag
30 aug
Lördag
31 aug

SVAMPPLOCKNING i samband med svamputställningen på Collegium.

Inställt
Helgen lördag
31 aug - söndag 1 sept

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ COLLEGIUM.

På Collegium har vi stora och bra lokaler. Bra inomhusklimat. Goda parkeringsmöjligheter. Skyltar visar vägen. Bra bussförbindelser. På svamputställningen finns också provsmakning av svamp, svampfärgning och svampodling. Läs mer i vår annons i Östgöta Correspondenten i veckorna innan utställningen.

För att svamputställningarna ska bli så bra som möjligt behövs all hjälp från er medlemmar. Inte svårt alls. Hjälp oss plocka svamp!  Kom till utställningen! Var med på våra svampplockningar eller plocka själva och lämna svamp till utställningen. Vi är tacksamma för allt.

 

Lördag
7 sept

Söndag
8 sept

SVAMPDAGAR PÅ IKEAHUSET

Trots dålig svamptillgång kunde klubben ändå genomföra IKEA-dagarna. Anna-Lena ger här en redogörelse för det hela:

Under hela lördagen och söndagen fanns Linköpings svampklubb på plats för att svara på svampfrågor och visa den vilda svamp som fanns i skog och mark. Eftersom sensommaren var extremt torr var det ont om svamp. Vi visade också odling av svamp och bjöd på en härlig svampsallad. Intresset var mycket stort. Att finnas på ett stort köpcentrum, där många människor passerar, ger verkligen en bra möjlighet att sprida information om svamp i alla former.

Måndag
9 sept

ARTBESTÄMNING AV OCH FRÅGOR OM SVAMP PÅ MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM.

Svampklubbens andra svampinformation på NaturCentrum bjöd trots den mycket magra svamptillgången på en cirka 30 svamparter stor svamputställning för dussintalet besökare. Ett litet fint exemplar av lärksopp plockad alldeles i närheten av NaturCentrum gav oss ett visst hopp om att kunna få till en skaplig svamputställning till helgen, men det krävs mycket letande för få svampar. Vi tackar våra besökare för välkomna svampbidrag och NaturCentrums personal för välvilligt bistånd.

Fredag
13 sept

SVAMPUTFLYKT

Till utflykten nära Linköping i kanten av Slakaåsen kom ett femtontal personer. Trots den mycket magra svamptillgången kunde vi ändå plocka ihop ett försvarligt antal svampar till utställningen på NaturCentrum.

Lördag
14 sept

och

Söndag
15 sept

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ NATURCENTRUM

Vid lördagens svamputställning på NaturCentrum kunde fina kollekter av 101 olika svamparter studeras. De flesta artgrupperna var representerade, men spindelskivlingar var det mycket ont om. Antalet besökare var dock inte särskilt stort, kanske 75 personer. Den dåliga tillgången på svamp i skog och mark kan väl vara en av förklaringarna. Förutom att studera svamparna kunde man köpa klubbens tröjor och t-shirts, köpa svampgrytlappar, ta en fika med krans och gå en svamptipspromenad.

Söndagens utställning utökades med ytterligare några arter. Antalet besökare var också något större. En artlista finns att läsa för den intresserade.

Marie och jag (Magnus alltså) som tog initiativet till att hålla svamputställning på NaturCentrum tackar alla medlemmar i svampklubben och NaturCentrums personal som hjälpt oss att genomföra detta arrangemang.

Helgen
13-15 sept

SVAMPHELG I BERGSLAGEN

Enligt tradition arrangerade vi två helger i Bergslagen även i år på Vretens Kursgård utanför Nora. Trots allt hittade vi bra med svamp i Nora-skogarna. Helgen gav mer än vi hoppats på. Kantareller och olika soppar var det mest gott om. Citrongul slemskivling och taggsvamp därtill. Vädret var härligt och trivseln stor. Svamptorkarna gick för fullt. Frysen fylldes. Lingon plockades hinkvis.

söndagen den 15 september arrangerade vi tillsammans med Hällefors Kommun och Måltidens Hus en Svampdag på Måltidens Hus i Grythyttan. Det blev en välbesökt och uppskattad utställning för Grythytte- och Hälleforsbor. Stellan Pettersson, Ina Wallquist, Eva Ingmarsdotter och Anna -Lena Persson hjälptes åt under svampdagen.

Anna-Lena har skrivit om denna och nästa Bergslagshelg.

Lördag
21 sept

RESA TILL FRIESMUSEET.

Ina Wallquist skriver om resan till Femsjö:

Cirka 30 personer var med på resan till Femsjö, bjudna av svampklubben. Vi åkte med Gistad Buss. Först besökte vi den gamla kyrkan i Femsjö, guidade av Anders Björklund. Därefter fortsatte vi med samma guide till Elias Fries-museet, det så kallade Friesminnet. Det var ett gammalt lågt trähus med några få rum med böcker och planscher från Elias Fries tid. Den som vill läsa litet mer om museet och även titta på några foton från platsen kan studera en artikel av Robert Andersson i SMF's tidskrift Jordstjärnan, volym 15, nr 2, 1994, sidorna 69-76. På hemvägen åt vi lunch i Gislaved på restaurang Gåsen. Därifrån åkte vi till Hantverksbyn i Huskvarna. Vi tittade in i de små stugorna och gjorde en del inköp och blev serverade kaffe med skinksmörgåsar. Vi fick även se en stor tavelutställning. Sedan var det dags att åka hem och vår trevlige chaufför körde oss till Gamla Linköping. Alla var mycket nöjda och tackade hjärtligt för en mycket fin och trevlig dag.

Måndag
23 sept

ARTBESTÄMNING AV OCH FRÅGOR OM SVAMP PÅ MÅNDAGAR PÅ NATURCENTRUM.

Denna den sista av svampklubbens aktiviteter på NaturCentrum för denna höst bjöd faktiskt på en riktigt fin svamputställning med 64 namnsatta arter, som mestadels var plockade av Marie och Anki på deras resa från mykologträffen i Skåne via de småländska skogarna till Linköping. Antalet besökare var dock bara 10.

Inställt
Onsdag
25 sept

FÄRGSVAMPAR

Färgsvampsplockningen inställdes på grund av dålig svamptillgång och därmed även lågt intresse.

Lördagen
28 sept

PLOCKNING AV SVAMP INFÖR SVAMPUTSTÄLLNINGEN PÅ COLLEGIUM.

Stellan Pettersson ledde en sex man stark delegation till ett av svampklubbens favoritställen vid Slakaåsen. Svamptillgången var faktiskt någorlunda skaplig.

Söndagen
29 sept

SVAMPUTSTÄLLNING PÅ COLLEGIUM.

Svamputställningen på Collegium bjöd 100-talet besökare på 63 namnsatta arter. Stellan Pettersson har gjort en lista över det som ställdes ut.

Inställt
Söndagen
29 sept

SÖNDAGSUTFLYKT TILL OPPHEM

Utflykten till Opphem och Lars Laxviks svampmarker ställdes in på grund av kollision med svamputställningen och torka.

Söndag
6 okt

SVAMPUTFLYKT

Säsongens sista utflykt lockade 13 deltagare, som i ett strålande vackert höstväder, under Eric Svenssons ledning åkte till en fantastiskt  fin mossig skog i närheten av Skeda udde. Tyvärr fanns där nästan ingen svamp alls - antalet namnsatta arter var bara 22. Men vi fick tips om en lokal väl värd att besöka ett bättre svampår. Eller att bara åka till för all den mjuka fina mossans skull!

Helgen
11-13 okt

BERGSLAGSHELG

Anna-Lena skriver om helgen:

Det blev ett sent besök, men ack så givande. Mycket trumpetsvamp och taggsvamp. En hel del svamp att färga med och mycket sena arter fann vi. På lördagskvällen besökte vi Grythyttans gästgiveri där Carl Jan tog emot och berättade om gästgiveriets tillkomst och utveckling. Om svampkultur på gästgiveriet fick vi också höra. Svampplockningen fortsatte på söndagen med gott resultat och alla deltagare var nöjda med en svampgemytlig helg.

Onsdag
6 nov

MEDLEMSKVÄLL

Kvällen med Pelle Holmberg blev en riktig succé. Ungefär ett åttiotal personer samlades i en alldeles för liten sal på Collegium, och värmen och stämningen blev snabbt hög. Innan Pelle kommit igång på allvar pratade kocken Lasse Lundahl om sina erfarenheter av svamp i restaurangköket sedan 1965 och framåt. På 60- och 70-talen var restaurangsvamp nästan bara fläskfilé med champinjonsås, men idag har framförallt shiitake och ostronskivling kommit in. Förfrågan på murklor har minskat en hel del. På frågan om toppmurklors användning svarade Lasse att de var så dyra att bara särskilt exklusiva restauranger kunde hålla sig med dem. Vad som var nytt för mig var att det förekommer en hel del torkad svamp på restaurangsidan, den är ju inte så vanlig i den allmänna handeln. Ett tips som vi fick var att det är väldigt bra att blanda in bara en liten del färsk svamp när man tillagar torkad, det ger en helt annan smakupplevelse. Hönsbuljong är också bra att använda vid svampmatlagning istället för att förstärka smaken med grädde och smör.

Sedan fortsatte Pelle med sin roliga och medryckande svampshow med oväntat många färska svampar plockade av Eric och Vuokko Svensson. Angående sina böcker tyckte Pelle att han haft en alldeles särskild "timing", som kommit ut med sin bärbok fem dagar efter Tjernobyl och med sin senaste svampbok under den sämsta svampsäsongen i mannaminne. Det diskuterades en del om (över)känslighet mot svamp och det framkom att det ibland kan behövas avkokning för att man skall tåla svampen, det kan gälla även trattkantareller, även om det är mer känt för exempelvis trattskivlingar. Pelle raljerade litet över namnbytena på de svenska svamparna, men konstaterade att det ju i varje fall gjorde det möjligt att komma ut med nya svampböcker hela tiden.Vi fick oss också till livs en del roliga historiska historier om Nils Suber (vars assistent Pelle var under tidigt 70-tal) och Bengt Cortin, som enligt Pelle gjort ett betydande arbete i att själv experimentera med svamp som mat. När det gäller trattkantarellen trodde Pelle att Cortin gjort en stor insats för att förvandla dess matsvampsvärde från sekelskiftets * till dagens ***, om man nu skall använda den enligt Pelle ålderdomliga svampbedömningen. Att Bengt Cortin hade så många stjärnor på svamparna i sina böcker berodde dock enligt Nils Suber på, att han inte åt så mycket av varje svamp. I sin nya bok, utgiven tillsammans med Hans Marklund, har ett helt nytt system införts där man snarare försöker bedöma riskerna för förväxling än att säga hur god en svamp är. Detta kan ju bero mycket av hur den är tillagad och vad man själv faktiskt tycker.

Kvällen avslutades sedan med att svampklubben bjöd de deltagande medlemmarna på god svampmat tillagad av Anna-Lena och medarbetare. Pelle och jag var sist nere till maten och missade några svampfyllda skinkrullar, men potatisgratängen med svamp och köttbullarna var klart goda. En riktigt lyckad kväll med andra ord.

Söndag
8 dec

JULFEST PÅ COLLEGIUM.

Svampklubbens traditionella svampjulbord samlade en bra bit över 100 personer, som fick njuta av mycket goda svampjulrätter och traditionella rätter tillagade av Anna-Lena och alla hennes duktiga medhjälpare. De hade varit igång sedan nio på morgonen för att allt skulle vara klart vid klockan 17.00. Förutom maten bjöds det på tipspromenad och så småningom även dans till Rebuz orkester. Som vanligt alltså en mycket lyckad tillställning!

Även Anna-Lena har lämnat en redogörelse för julfesten:

Vi avslutade svampsäsongen med vårt populära julbord. Intresset blir allt större för varje år. Gästerna bjöds på ett delikat julbord med många svamprätter blandade med traditionella julrätter. Vad sägs om grönkålspaté med svamp, tomtegratäng med morötter, skinkrullar med svampsallad, rödbetspaté med svamp, minipajer med svamp i rött, fisksvamppaté, potatisgratäng med svamp, fyllda svamphattar, kålrotsfiness, finsk morotslåda m.fl. För recepten och rätterna svarade Anna-Lena Persson. Allt för att ge tips och idéer för det egna köket och visa på svampens obegränsade användningsområden. I restaurangen på Collegium var ett fantastiskt juldekorerat långbord dukat med massor av rätter. Under kvällen motionerades i form av hjärngympa (frågetävling) och dans till Rebuz orkester.

Om recept önskas kontakta Anna-Lena Persson.

 

This HTML document was created by GT_HTML 6.0d 96-08-16 19.00. Senast ändrad 2003-11-05 av Magnus Källberg.