December 2013
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Svamprecept december 2013
Lite inspiration inför julens måltider

Vi fortsätter vår tradition med förslag på svamprätter för att förgylla den mörka decembermånaden. Liksom några gånger tidigare har redaktören provlagat. Denna gång blev det två av Anna-Lenas allra först publicerade julsvamprecept från 2001. Receptet på polenta med svamp från medlemskvällen i november kom också med på ett hörn. Fler recept hittar du i decembernotiserna för 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012. Alla recept är beräknade för cirka 4 portioner om inget annat sägs. Redaktörens kommentarer är markerade med blått.

Svampklubben vill samtidigt önska en riktigt skön, avkopplande och förhoppningsvis vit
GOD JUL!!

JULPOTATIS

1- 2 potatisar per person
1 lök
svamp
riven ost
0,5 dl grädde

Skala potatisarna och dela dem på längden. Gröp ur. Gör dem platta under så att potatishalvorna kan stå. Koka så de blir knappt mjuka. Gör fyllningen. Hacka det urgröpta av potatisen och löken. Fräs svampen. Rör ihop svamp, lök, och potatisinkråm. Krydda gärna med lag från kryddsill. Häll på grädden. Fyll potatisarna och strö på osten. Gratinera i ugnen 225º.

Jag använde min favoritpotatis Asterix, en rödskalig fast sort som inte kokar sönder så lätt. Förutom att det blev väldigt gott så ville alla som satt vid samma bord i lunchmatsalen veta vad det var för spännande rätt som jag lagat. Och dom såg allt lite avundsjuka ut...

Julpotatis och korv

Julpotatis, god korv och resterna av svampstuvningen blev en av de godaste luncherna på länge

Grönkålspatén

Grönkålspatén var inte helt lätt att skiva, det var lite trådar kvar från grönkålen

GRÖNKÅLSPATÉ

300 gram grönkål
100 gram svamp
(jag tog drygt 10 gram torkad trattkantarell)
1 burk crème fraiche
1 burk kesella
3 ägg
soja, salt, citronpeppar, allkrydda m.m.

Riv bort de grova nerverna på grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten eller skinkspad. Häll av vattnet och kör grönkålen i mixer. Stek den fint hackade svampen. Krydda den. Blanda ägg, kesella och crème fraiche. Rör ner svamp och grönkål, smaka av med kryddor. Häll smeten i en smord form. Grädda i 200° c:a 30 min.

Det här är nog det av Anna-Lenas recept som jag tyckt mest om på våra julbord förr om åren. Nu var det första gången jag lagade själv och med hyfsat resultat. Fast att få det så gott som originalet lyckas man ju sällan med.

Ni som var med på medlemskvällen den 27 november fick smaka flera goda svamprätter. Recepten på de två sopporna kommer i en notis till våren, men Ulla Hodges läckerbitar med svamp på polenta kommer här. Hon hittade receptet i Extra Östergötland och hade experimenterat lite med ostarna. De ostar hon använt på medlemskvällen var mozarella och färdigriven gratängost. Gott blev det hur som helst och man kunde bara konstatera att svamp och polenta är en mycket lyckad kombination.

POLENTA MED SVAMP

3 dl polenta
1 l hönsbuljong
ca 200 g valfri svamp (tog nog mer, vägde inte)
smör
en gul lök
1 nypa chiliflakes
salt
svartpeppar
150 g taleggio
1½ dl parmesan
rucola

Laga polentan enligt recept på förpackningen. Bred ut på bakplåtspapper på en plåt. Låt stelna helt.

Stek svampen tills vätskan försvinner. Tillsätt smör, lök, chiliflakes, salt och peppar. Fortsätt steka tills färdigt.

Bred ut svampröran över polentan, toppa med osten och gratinera i ugn 250 grader ca 7- 10 min. Sprid gärna över lite timjan och servera med rucolasallad.

Om du har frågor om de två översta recepten, kontakta
Anna-Lena.


Sidan uppdaterad 2013-12-17 av Magnus Källberg