April 2016
Svampklubbens logo
Notisregister  
Aktuell notis
STARTSIDAN

Några korta glimtar från Sveriges Mykologiska Förenings årsmöteshelg 2016

Linköpings svampklubb var väl representerad med fem medlemmar vid SMF:s årsmöteshelg 5 - 6 mars 2016 på Botanhuset vid Göteborgs universitet. Föredragen var som vanligt av hög klass med skiftande ämnen. Lite text och några bilder från några av aktiviteterna kommer här nedan. Utöver föredragen var det förstås fika, middag och årsmöte med utdelning av "Guldkniven", som detta år tillföll parhästarna Kurt-Anders Johansson och Rolf-Göran Karlsson från Västgötabergens svampklubb för deras mångåriga och hängivna svampengagemang.

Föredragslistan inleddes av Johan Nitare som pratade om svampar som han kallade "kronjuveler" i lövskogar med hassel och andra ädlare lövträd. Ett exempel på lokal var "Nitares hägn" på Öland, där man funnit 118 rödlistade arter inom 4 hektar! Det kan man kalla en riktig hotspot och ett ställe som kan få varje mykolog i extas.

Kronjuveler bland svamparna

Exempel på kronjuveler är djävulssopp och fina spindelskivlingar av gruppen Phlegmacium

Petra Fransson, bekant för oss i Linköping för ett föredrag om mykorrhiza våren 2005, följde sedan. Hon pratade om mycel i marken och då särskilt i barrskogar. Mycel är en mycket betydande del av biomassan i skogen och mykorrhizamycelet utgör cirka 80 % av den totala svampbiomassan i marken.

Därefter presenterade Linköpings svampklubbs Maj Thulin och Monica Andersson mykologiveckan 2016. Den blir förlagd till Borghamn strax norr om Omberg och den arrangeras alltså av Linköpings svampklubb.

Monica Andersson

Monica Andersson

En av alla lokalar i Östergötland

En av många lokaler i Östergötland

Sedan pratade Victor Coimbra om svampar i Brasilien, världens femte största land till befolkning och yta. Så man kan ana att där finns både många svamparter och mycket i svampvärlden som är outforskat. Vi fick några länkar till databaser över Brasiliens flora och funga (svampflora), som kanske någon vill prova (http://www.splink.org.br/index och http://floradobrasil.jbrj.gov.br/jabot/listaBrasil/PrincipalUC/PrincipalUC.do).

Några vackra rödskivlingar

Några vackra rödskivlingar från Brasilien

Lördagens föreläsningar avslutades med två fantastiska bildkavalkader, "ögongodis", av Ingvild Rokseth och Susanne Hernqvist. Tänk så många vackra svampar det ändå finns!

En fantastisk slemsvamp

En vacker slemsvamp av släktet Stemonitopsis

Lördagen avslutades med årsmötet och sedan en buffé med skaldjur och annat gott. Det blev tillfälle att prata med svampvänner som man kanske inte träffar så ofta. Jag fick bl.a. med mig en länk till en svampnyckel, som danskarna bakom Svampeatlas arbetar med. Länken går till vaxingar, men det finns nycklar till många andra grupper.

Söndagen inleddes med Elisabeth Ottosson som pratade om samspelet mellan svampar som bryter ned ved. Hon hade studerat fördelningen av svampgruppar med olika ekologi i ved av olika nedbrytningsgrad. En del svampar verkar arbeta i par, t.ex. brandticka och klibbticka, och man hittar faktiskt även en liten del mykorrhizasvampar i nedbruten ved.

Sedan berättade Sten Svantesson om sitt doktorandarbete som handlade om att få lite ordning på Thelephorales, en rörig grupp som till stor del består av skinnlika svampar, t.ex. vårtöra men även den inte skinnlika busksvampen. Det är ett rejält projekt och man får önska honom lycka till.

Sten Svantesson

Sten Svantesson

Metodik

Översikt över Stens projekt

En förkortad repris av Ellen Larssons föredrag om Hygrophorus, skogsvaxingar, följde. Skogsvaxingar är en intressant grupp, som det är svårt att få nog av, man upptäcker hela tiden nya arter. Nästa gång du hittar en luktmusseron, ta en titt och se om det kan finnas någon annan liten intressant vit svamp i närheten. Det skulle kanske kunna vara den nyligen beskrivna liten doftvaxing, Hygrophorus exiguus, som troligen är associerad med luktmusseronen. Och glöm då föralldel inte att rapportera den på Artportalen.

Föredragslistan avslutades av Mikael Jeppson, som pratade om det svenska dussintalet arter av hjorttryfflar (Elaphomyces). De är svampar som omges av folkliga myter från förr då de ansågs kunna användas som afrodisiakum. När man letar hjorttryfflar är det bra att ha hjälp av någon med bra luktsinne, och ordet "lello" som dök upp flera gånger i Mikaels föredrag var naturligtvis hunden Lello!

Tryffelhunden Lello

Lello letar tryfflar

Helgen avslutades sedan med SMF-aktuellt där Kill Persson redogjorde för alla de kurser som SMF erbjuder under 2016: mikroskoperingskurs, Kinnekulleexkursion, Rättviksexkursion på sandtallhed, sandmarksexkursioner på Öland och i Frankrike. Allra sist meddelade Mikael Jeppson resultatet av fototävlingen där Jan "Skogens Röst" Svensson tog hem storslam med alla tre priserna.

Storslam för Jan Svensson

Jan Svenssons bilder på klyvblad, Seifertia och vedfingersvamp gjorde rent hus i tävlingen. Mikael Jeppson till höger.

2016-04-04 Text och bilder: Magnus Källberg


Sidan uppdaterad 2016-04-07 av
Magnus Källberg.